|


Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες τεχνολογίες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και θα μπορούν να ενσωματωθούν στα smartphones του μέλλοντος.
Ενδεχομένως να μοιάζουν περιττές οι δυνατότητες - σε πρώτη, όχι όμως και σε δεύτερη ματιά - που προσφέρουν και να αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθώπων, ωστόσο είναι εντυπωσιακό πόσα θα μπορούν να κάνουν οι μικρές αυτές συσκευές που όλοι κουβαλούν πάνω τους.

1. Σπεκτροφωτόμετρο - Φασματόμετρο

Το σπεκτροφωτόμετρο είναι ένα όργανο που επιτρέπει στους επιστήμονες να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με το φως, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν αόρατες. Το ανθρώπινο μάτι βλέπει σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ενώ το φασματόμετρο έχει μεγαλύτερο εύρος. Επιπλέον, το φασματόμετρο μάζας, είναι μία περισσότερο πολύπλοκη συσκευή χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης μιας άγνωστης ουσίας.
Ενώ ένα φασματόμετρο είναι συνήθως μία ογκώδης κατασκευή, η εταιρεία Consumer Physics κατασκεύασε ένα φασματόμετρο χειρός ονομασία Scio, ενώ ερευνητές από το ΜΙΤ κατασκεύασαν ένα φασματόμετρο ικανό να χωρέσει σε ένα smartphone.
Αν αυτό το φασματόμετρο ενσωματωθεί στα smartphones, οι χρήστες θα έχουν ένα επιπλέον όργανο το οποίο με την κατάλληλη εφαρμογή θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες, όπως είναι τα σημεία ζωής του χρήστη και το επίπεδο της μόλυνσης στο περιβάλλον, ή από ποιές χημικές ουσίες αποτελείται η τροφή ή τα φάρμακα.

2. Ακριβές GPS

Μπορεί τα περισσότερα tablets και smartphones να διαθέτουν δέκτη GPS, ωστόσο είτε αργούν να συγχρονίσουν με τον δορυφόρο, είτε δεν δίνουν ακρίβεια στον χάρτη.
Μία ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Austin στο Texas, ανέπτυξε μία τεχνολογία μέσω software, που δίνει ακρίβεια της τάξης του ενός εκατοστού [cm], χρησιμοποιώντας το GPS των smartphones.

3. Αισθητήρες αερίων

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν ασύρματους αισθητήρες αερίων που μπορούν να αντιληφθούν αέρια όπως είναι η αμμωνία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου [οξυζενέ] και διάφορα επικίνδυνα αέρια.
Αν ενσωματωθούν αυτοί οι αισθητήρες στα smartphones, θα είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε να ελέγξει την τοποθεσία του για επικίνδυνα αέρια ή για το επίπεδο της μόλυνσης στην περιοχή.

[via]