|

Spike: Μια ξεχωριστή και φιλική διανομή rolling release

 

Το Spike είναι μια νέα linux διανομή που μας κίνησε το ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:

-ΔΕΝ βασίζεται σε Ubuntu

-Είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, φιλική, όμορφη και μπορεί να προστεθεί και μέσω αποθετηρίου σε κάποιες διανομές.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρόκειται για μια διανομή η οποία βασίζεται στο Sabayon -την Ferrari των Linux διανομών, όπως την αποκαλούν και όχι άδικα- η οποία με την σειρά της βασίζεται στο πανίσχυρο και "διαφορετικό" Gentoo. To Spike ακολουθεί ένα ακραίο, αλλά αξιόπιστο -όπως αποδεικνύεται- rolling release μοντέλο. Αυτό χοντρικά σημαίνει πως μια φορά κάνετε εγκατάσταση και στην συνέχεια θα έχετε ό,τι πιο πρόσφατο υπάρχει, άμεσα από τα updates της διανομής.

Περιλαμβάνει μια τεράστια λίστα λογισμικού στα αποθετήριά του, τόσο τα πακέτα (.pkg) του Sabayon, όσο και αυτά που διαμορφώνονται για το Spike, με την εγκατάστασή τους να είναι πανεύκολη και ταχύτατη.

Έχει και ένα artwork διαμορφωμένο ειδικά γι' αυτήν, με κάποιες ακόμα
ρυθμίσεις για περισσότερη ευκολία και ευχρηστία. Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε πως είναι κυριολεκτικό ότι διαθέτει μόνιμα ό,τι πιο πρόσφατο υπάρχει και κυκλοφορεί, είτε αυτό είναι μια εφαρμογή είτε παιχνίδι. Από προεπιλογή έρχεται με δυο εκδόσεις, μια με Mate και άλλη μια με XFCE, ενώ όσοι έχουν ήδη Sabayon ή Gentoo, πολύ εύκολα μπορούν να εισάγουν και το αποθετήριο του Spike.

Έρχεται όμως σε μια μόνο έκδοση των 64b, κάτι μάλλον λογικό πλέον, καθώς τα 32B είναι κάπως ξεπερασμένα. Τα πάντα θα τα βρείτε έτοιμα, Firefox, Libreoffice και όλες τις γνωστές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά οι περισσότεροι.

Κατεβάστε το Spike

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την download-page του: [DOWNLOAD]
Αφού κατεβεί, θα το “κάψετε”, είτε σε ένα DVD είτε σε ένα USB flash drive, εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό.

Σημειώστε πως διαθέτει δυο εκδόσεις, την βασική (Base), με όλα τα βασικά προεγκατεστημένα και την Minimal, με πολύ λιγότερα.

Μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσετε, καθώς θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε λίγο πιο πέρα από τα όσα κακώς θεωρούνται ως δεδομένα.

>>> η ιστοσελίδα του Spike.

[via]