|

Μην αφήνετε το laptop σας συνέχεια στην πρίζα

MacBook

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Wired αναφέρει ότι για να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια για τη μπαταρία του φορητού μας υπολογιστή θα πρέπει να το αφήνουμε εκτός πρίζας πολύ πριν φορτίσει στο 100 τοις εκατό.

Μάλιστα, ιδανικά θα πρέπει να φορτίζουμε τον υπολογιστή μας στο 80 τοις εκατό και μετά να τον αφήνουμε να ξεφορτίζει μέχρι το 40 τοις εκατό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση έως και τέσσερις φορές περισσότερο της διάρκειας της ζωής της μπαταρίας. Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Κάθε κυψέλη σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζεται σε μία τάση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό φόρτισης, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο τάσης. Όσο περισσότερη τάση πρέπει να αποθηκεύσει η κάθε κυψέλη, τόσο περισσότερο καταπονείται, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερους κύκλους αποφόρτισης. Για παράδειγμα, το Battery University αναφέρει ότι μια μπαταρία που φορτίζεται στο 100 τοις εκατό θα έχει μόνο 300-500 κύκλους αποφόρτισης ενώ μια μπαταρία που φορτίζεται στο 70 τοις εκατό θα έχει 1200-2000 κύκλους.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο η συνεχής τάση που μειώνει τη διάρκεια της μπαταρίας. Σημαντικός παράγοντας είναι και η θερμότητα. Υπερβολική δόση θερμότητας προκαλεί το «σκάσιμο» των κυψελών και ως εκ τούτου μειώνει και τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κρατώντας το καπάκι ανοιχτό και το laptop εκτός της αγκαλιάς σας όταν το χρησιμοποιείτε. Η ίδια η Apple συμβουλεύει:
Αν χρησιμοποιείς iPod, iPhone, iPad ή το φορητό υπολογιστή σου σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35° C, ενδέχεται να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα παρέχει ενέργεια για λιγότερο χρόνο στη συσκευή σου ανεξαρτήτως από τη φόρτισή της. Επίσης, ενδέχεται να προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερη βλάβη αν τη φορτίζεις σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και η αποθήκευση της μπαταρίας σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
To ίδιο ισχύει και για το αντίθετο, δηλαδή ψυχρό περιβάλλον. Αντίθετα, όμως, από τις επιπτώσεις σε ζεστό περιβάλλον, οι επιπτώσεις σε κρύο περιβάλλον είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητα της μπαταρίας θα επανέλθει.

 Στο βασικό μας θέμα τώρα είναι ομολογουμένως πρακτικά δύσκολο να παρακολουθεί κανείς την μπαταρία και το πότε θα φτάσει το 80 και 40 τοις εκατό αντίστοιχα. Εάν, ωστόσο, θέλετε να το δοκιμάσετε βρήκα με μια γρήγορη αναζήτηση το Battery Time Remaining [Github] που διαθέτει και επί πληρωμή έκδοση στο Mac App Store [iTunes link]. Με τη μικρή αυτή εφαρμογή που βρίσκεται στη menu bar μπορείτε να ορίσετε ειδοποίηση για το όταν η μπαταρία φτάνει αυτά τα επίπεδα φόρτισης. Επίσης, ο developer του iStat Menus μου ανέφερε στο Twitter ότι θα σκεφτεί να προσθέσει τη λειτουργία αυτή στη δημοφιλή εφαρμογή για Mac.

Συνιστούμε να πραγματοποιείτε βαθμονόμηση της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή μια φορά το δίμηνο, όπως συμβουλεύει η Apple. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό και αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.

[via]