|

Τι χρώμα έχει το φόρεμα και γιατί;



H συζήτηση για το χρώμα ξεκίνησε από το Tumbrl και έχει εξελιχθεί σε trend.
Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μία συνεχής συζήτηση για τα χρώματα ενός φορέματος στο Διαδίκτυο.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από ένα post στο Tumblr, στο οποίο απεικονίζεται ένα μαύρο-μπλε φόρεμα, ή χρυσό-λευκό για άλλους.

Η συζήτηση έχει πάρει διαστάσεις σαν να αφορά κάποιο υπερφυσικό μυστήριο, αλλά η απάντηση σχετικά με τις διαφορετικές χρωματικές αντιλήψεις των θεατών του είναι μάλλον απλή.

Μία από τις περισσότερο αναλυτικές απαντήσεις σχετικά με το πραγματικό χρώμα και το γιατί αυτό φαίνεται διαφορετικό σε πολλούς δίνει το Wired, ερμηνεία που θα εμπλουτίσουμε περαιτέρω εμείς.

Ο ένας λόγος που το φόρεμα αυτό δείχνει διαφορετικό είναι η εξαπάτηση, το σφάλμα του εγκεφάλου στην προσπάθεια του να ανιχνεύσει τα πραγματικά χρώματα με βάση τον υπάρχων φωτισμό. Με απλά λόγια, αυτό που αποτυγχάνει είναι το σύστημα white balance του συστήματος της όρασης μας, το οποίο προσπαθεί να αντισταθμίσει τη χρωματική χροιά της φωτεινής πηγής. Αν σε αυτό το λόγο προσθέσετε ότι την εξεζητημένη φωτογραφία την βλέπουν εκατομμύρια χρήστες... σε σχεδόν ισάριθμα κακορυθμισμένα ή μέτριας ποιότητας monitors, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό γιατί οι απόψεις περί χρωματικών συνδυασμών, χοντρικά, διίστανται.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πρωτότυπη εικόνα και την επεξεργασμένη που δίνει το Wired στο άρθρο του, στο οποίο επιχειρεί να εξηγήσει τις διαφορετικές θεωρήσεις των χρηστών για τα διαφορετικά χρώματα του μπλε-μαύρου αυτού φορέματος.
Η αυθεντική φωτογραφία του φορέματος, όπως δημοσιεύθηκε στο Tumblr.
 
Αριστερά το white balance είναι ρυθμισμένο για κάνει το φόρεμα να δείχνει λευκό-χρυσό και δεξιά μαύρο-μπλε.Στο κέντρο η αυθεντική εικόνα. / Wired.com
Για την ιστορία, και όπως αναφέρει το Business Insider, η φωτογραφία ανήκει στην 21 ετών τραγουδίστρια Caitlin McNeil, η οποία έκανε την ανάρτηση της για να δείξει πώς ήταν ντυμένη στο γάμο μίας φίλης της.

[via]