|

Πλήγμα στην ασφάλεια της Αμερικής ελέω Windows από Ρώσους Χάκερς


Χάκερς, πιθανότατα Ρώσοι, έχουν διεισδύσει και παρακολουθούν από το καλοκαίρι του 2009 τις επικοινωνίες του ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση της Ουκρανίας, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στην Αμερική και άλλους «στόχους εθνικής ασφάλειας», δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Πρόκειται, τόνισε, για «σοβαρότατο πλήγμα» στην ασφάλεια της Αμερικής και των φιλικών και συμμαχικών χωρών της.

Οι χάκερς έχουν κέντρο ελέγχου και εκπομπής «κάπου στη Γερμανία» και εκμεταλλεύονται μια ηλεκτρονική πύλη εν αχρηστία. Οι στόχοι τους επεκτάθηκαν τελευταία προς μια πολωνική εταιρία ενέργειας, μια μυστική υπηρεσία χώρας της Δυτικής Ευρώπης και μια γαλλική εταιρία τηλεπικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (οι χάκερς) έχουν αναπτύξει κατασκοπευτική δραστηριότητα για λογαριασμό ρωσικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Στιβ Γουάρντ, διευθυντής ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας η οποία «συνέλαβε» τους χάκερς πριν ένα χρόνο περίπου. Ο ίδιος βεβαίωσε ότι «οι (ρώσοι) χάκερς δεν είναι ανάμεσα σε εκείνους που παραβίασαν πρόσφατα το απόρρητο των (αμερικανικών) τραπεζών JPMorgan και Chase».

Ενημερωμένες πήγες στην Ουάσινγκτον, στις οποίες αναφέρεται και η Washington Post της 14 Οκτωβρίου, ανακαλύπτουν ότι προς το τέλος του περασμένου Αυγούστου η ουκρανική κυβέρνηση και η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία έγιναν οι κύριοι στόχοι των χάκερς οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια από τις πιο τελειοποιημένες μεθόδους διείσδυσης σε ηλεκτρονικά συστήματα.

Ενδιαφέρον έδειξαν επίσης και για ένα φόρουμ στην Ευρώπη με θέμα τους «φιλορώσους και τρομοκράτες».

Η ρωσική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει διαψεύσει κάθε σχετικό με ρώσους χάκερς και τη δράση τους είναι όμως βέβαιο ότι χρησιμοποιεί τις «υπηρεσίες» τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

[via]