|

Google: Aνακοινώθηκε το Android 5.0 Lollipop

Πριν μήνες η Google μας ενημέρωσε για την επόμενη έκδοση του Android, που την είχε ονομάσει Android L, με τους απανταχού Android fans να ψάχνουν ποιο γλυκό ξεκινά με L και θα αποτελέσει την ονομασία του Android 5.0.

Τελικά, η Google ονόμασε τη νέα έκδοση του λειτουργικού Android 5.0 Lollipop, με την συσκευή που θα δεχτεί πρώτη την αναβάθμιση να είναι το Nexus 5, ενώ οι νέες συσκευές Nexus 6 και Nexus 9 θα κυκλοφορήσουν με προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό.

Η μεγάλη αλλαγή είναι το Material Design, που αλλάζει αισθητά την εμφάνιση του λειτουργικού και των εφαρμογών της Google, με πιο bold, ρεαλιστικά χρώματα και γραφικά.

Το Android Lollipop υπόσχεται να βελτιώσει και την αυτονομία της μπαταρίας η οποία θα παρατείνεται για επιπλέον 90 λεπτά με το battery saver feature, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να δει για πόση ώρα θα διαρκέσει η μπαταρία και πόση ώρα απομένει μέχρι να φορτίσει πλήρως.

Το Android 5.0 Lollipop είναι φτιαγμένο ώστε να δίνει την ίδια αίσθηση σε όλες τις συσκευές με διαφορετικό μέγεθος οθόνης και να προσφέρει την ίδια εμπειρία όταν ο χρήστης μετακινείται από από μια συσκευή σε μια άλλη.


Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τις ειδοποιήσεις (notifications) οι οποίες γίνονται αρκετά καλύτερες και πλέον εμφανίζονται και στην οθόνη κλειδώματος, ταξινομημένες με βάση το πόσο σημαντική είναι η κάθε μία, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να κρύψει όποια δε θεωρεί σημαντική και ποιες ειδοποιήσεις από συγκεκριμένες επαφές θέλει να εμφανίζονται.


Επιπλέον, έχουν προστεθεί τα multiple profiles, τα οποία είναι χρήσιμα αν τή συσκευή τη χρησιμοποιούν παιδιά και ο χρήστης θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Όσον αφορά στην ασφάλεια το νέο λειτουργικό φέρνει kill switch, το οποίο με τη χρήση ενός κωδικού θα αχρηστεύει τη συσκευή για όποιον δεν γνωρίζει τον κωδικό. Αυτό γίνεται με την εύρεση της τοποθεσίας που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή η συσκευή και η οποία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί από πριν ως ασφαλής.

Επίσης, όπως σας είχαμε ενημερώσει, η κρυπτογράφηση δεδομένων στο Android L θα είναι προεπιλεγμένη.

H Google ενημέρωσε την κοινότητα των Android προγραμματιστών, πως τα νέα Developer Preview Images για τις Nexus συσκευές και το Android 5.0 SDK θα δοθούν αυτήν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, ενώ το πότε θα διατεθεί η τελική έκδοση παραμένει άγνωστο.

Διαβάστε επίσης: Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του νέου Android L που ξεχώρισαν

[via]