|

Ncdu: Γρήγορος έλεγχος χωρητικότητας των δίσκων σε Linux

Screenshot-Terminal 

Θέλετε να δείτε στα γρήγορα και με ακρίβεια την χωρητικότητα στους σκληρούς δίσκους εσωτερικούς και εξωτερικούς του συστήματός σας; Οι λύσεις πολλές και έχουμε δει αρκετές στο παρελθόν. Το Ncdu είναι ένας ακόμα γρήγορος και εύχρηστος τρόπος για να το κάνετε αυτό μέσω του τερματικού/κονσόλας σας βλέποντας τόσο την συνολική χωρητικότητα, όσο και την επί μέρους σε αρχεία και φακέλους.

Το ακρωνύμιο του προκύπτει από τις λέξεις: NCurses Disk Usage και στην ουσία σας επιτρέπει να δείτε την χωρητικότητα σε δίσκους, κατάλογους και φακέλους πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι με κάποιο πρόγραμμα με γραφικό περιβάλλον.

Το Ncdu, κανονικά υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Synaptic, Software Manager,κλπ) ορισμένων διανομών linux, άρα αρκεί να το αναζητήσετε και να το επιλέξετε για εγκατάσταση.
Αν θέλετε μπορείτε να το εγκαταστήσετε και στα γρήγορα, μέσω του τερματικού/κονσόλας σας, με την εξής εντολή:
-Σε Debian/Mint/Ubuntu και παράγωγες διανομές:
 

sudo apt-get install ncdu -y

Μετά την εγκατάστασή του, μπορείτε να το καλέσετε με την εντολή:


ncdu
Θα φορτώσει και θα μετρήσει τους δίσκους σας:

Αφού σκανάρει, θα σας παρουσιάσει την επί μέρους ανάλυση σε καταλόγους/φακέλους. Μπορείτε να επιλέξετε όποιον κατάλογο/φάκελο θέλετε με τα βελάκια πάνω κάτω και στη συνέχεια πατώντας το πλήκτρο:
i
Έτσι θα έχετε και τις επί μέρους πληροφορίες χωρητικότητας:
ScreenshotScreenshot-1

Πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα:
Shift+?
θα δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές του Ncdu:

Screenshot-2


Αυτό ήταν…

[via]