|

Burg: Δώστε στο Grub μια εντυπωσιακή οπτική



Screenshot

O Burg, είναι ένας πειραγμένος Grub που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πανέμορφη οθόνη εισόδου όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας για να επιλέξουμε λειτουργικό σύστημα (ακόμα κι’ αν έχουμε μόνο ένα). Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά και εντυπωσιακά, είναι η αλήθεια, θέματα γι’ αυτόν, ενώ η συνεχής εξέλιξή του εδώ και σχεδόν 4 χρόνια έχει δώσει μαι σταθερή και πολύ αξιόπιστη εφαρμογή, η οποία έρχεται πλήρης, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά με 15 διαφορετικά θέματα, ενώ εύκολα μπορεί να προστεθεί όποιο ακόμα θέλετε (θα βρείτε υλικό στο σχετικό tag: #burg).

Είναι πλέον διαθέσιμος για όλες τις διανομές και μάλιστα διαθέτει και αρκετά έτοιμα πακέτα για ευκολία εγκατάστασης:

DOWNLOAD

Ωστόσο, σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μπορείτε να τον εγκαταστήσετε και μέσω του αποθετηρίου του, δίνοντας τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό/κονσόλα σας:




sudo add-apt-repository -y ppa:n-muench/burg
sudo apt-get update
sudo apt-get install burg burg-themes

Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε κάποια πραγματάκια, απλά κάντε κλικ στο OK για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Στην παρακάτω οθόνη, θα πρέπει να πατήσετε πρώτα το πλήκτρο Space για να επιλέξετε το όνομα του δίσκου σας:

Screenshot

Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα 16 θέματα που έχει, είτε αν έχετε εντοπίσει κάποιο άλλο (θα βρείτε στο DevianArt, μα και στο Gnomelook.org αρκετά). Τα τρίτα θέματα που θα κατεβάσετε, αρκεί να τα αποσυμπιέσετε στον φάκελο:
boot/burg/themes
Σε Ubuntu και όσες παράγωγες διανομές έχουν τον Ναυτιλο File Manager, απλά δώστε την παρακάτω εντολή και μετακινηθείτε στη συνέχεια στον σχετικό φάκελο:
 

sudo nautilus
Ανάλογα την διανομή σας, αντί για nautilus, βάζετε τ’ όνομα του File Manager που έχετε.

Κατόπιν ενημερώστε τον για την αλλαγή, με την εντολή:

 
sudo update-burg

και τσεκάρετε αν όλα είναι οκ, με την εντολή:

sudo burg-emu

Σε αυτή την λειτουργία ελέγχου, πιέστε το πλήκτρο F2 για να αλλάξετε τα θέματα. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το F3 για να αλλάξετε την ανάλυση του μενού εκκίνησης του burg.

Αν κάτι δεν σας πάει καλά και θέλετε να επαναφέρετε τα πράγματα όπως ήταν με τον Grub, δώσετε την ακόλουθη εντολή:


sudo grub-install /dev/sda
υπάρχει περίπτωση να μην έχετε το dev/sda, μα μπορείτε προηγουμένως να το τσεκάρετε με την εντολή:


sudo fdisk -l