|

Το 11% αυτών που έχουν ακόμα Windows XP θα στραφούν στο Linux


Screenshot from 2014-02-25 12:24:39
Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από την Tech Pro το 11% αυτών που χρησιμοποιούν Windows XP θα στραφούν στο Linux. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 641 εταιρίες και οργανισμούς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Windows XP ως κύριο λειτουργικό τους να τους απαντήσουν για τα σχέδιά τους μετά τον Απρίλιο, όταν και η Microsoft θα σταματήσει την παροχή της επίσημης υποστήριξης για το εδώ και έντεκα χρόνια γερασμένο λειτουργικό.

Το ομολογουμένως μικρό ποσοστό των 11%  από τις 641 εταιρείες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι προτίθενται να στραφούν στο Linux με το χαμηλό κόστος, την ισχυρή ασφάλεια αλλά και την αυξανόμενη φήμη του να είναι οι βασικοί παράγοντες που θα το προτιμήσουν.

Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον αυτής της έρευνας να είναι ότι το το 37% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μην αποχωριστούν τα Windows XP μετά από την ημερομηνία λήξης τους. Από αυτούς, το 40% θεωρεί ότι από την στιγμή που κάτι «λειτουργεί» δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το αλλάξεις, ενώ το 39% είναι δέσμιοι του λογισμικού τους καθώς αυτό είναι αλληλένδετο με  τα Windows XP.

Περισσότεροι χρήστες XP από αυτούς με Windows 8


index

Δεδομένα από μια άλλη εταιρεία αναλύσεων ονόματι Net Applications δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών PC desktop εξακολουθούν ακόμα να χρησιμοποιούν Windows XP, εντυπωσιακό δε είναι ότι ο αριθμός αυτών των χρηστών είναι σχεδόν τριπλάσιος από αυτούς που έχουν ήδη εγκαταστημένα τα Windows 8.

Όπως αντιλαμβάνεστε με το τέλος της υποστήριξης των Windows XP θα γίνουμε μάρτυρες καταιγιστικών αλλαγών είτε αυτές έχουν να κάνουν με την δυναμική του Linux είτε με το πάρτι που θα στηθεί από τους επιτήδειους οι οποίοι και θα εκμεταλλευτούν λόγο της έλλειψης υποστήριξης από την Microsoft, τα όποια κενά ασφαλείας του έτσι κι αλλιώς προβληματικού, ελέω αρχιτεκτονικής, λειτουργικού συστήματος.

Δεν θα πρέπει κανείς να αφεθεί στο έλεος των απατεώνων και των κατασκευαστών malware και antivirus. Δεν είναι τυχαίο που οργανισμοί και εταιρίες όπως η Mozilla και η Google ρίχνουν στους χρήστες XP «σανίδα σωτηρίας», με την παροχή υποστήριξης ενός επιπλέον έτους για τους browser τους. Μια προσπάθεια που έχει ως σκοπό να βοηθήσει όλους αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν την μετάβαση από τα Windows XP  προστατεύοντας τους έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις απειλές του διαδικτύου .

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη και θα πρέπει όλοι μας λίγο ή πολύ από όποιο μετερίζι και αν είμαστε να συμβάλουμε στην διάδοση της ιδέας. Κάθε φορά που κάνουμε εγκατάσταση στους φίλους μας μιας δωρεάν φιλικής διανομής Linux είτε αυτή λέγεται Ubuntu είτε ακόμη καλύτερα του Linux Mint Cinnamon edition συμβάλουμε στην αλλαγή προστατεύοντας έτσι τόσο το ίδιο το Linux όσο και τους φίλους μας.