|

Stolen Camera Finder: Βρείτε την κλεμένη σας κάμερα


Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μπορούν εύκολα να χαθούν, ή να κλαπούν, λόγω του μικρού τους μεγέθους και συνήθως δύσκολα θα μπορέσει να τις ανακτήσει μετά κάποιος. Μπορεί ωστόσο, να προσπαθήσει να κάνει κάποια προσπάθεια εντοπισμού της. Ένας τρόπος είναι και ο ακόλουθος:
Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν ένα μοναδικό σειριακό αριθμό.
Μάλιστα, πολλές κάμερες θα ενσωματώσουν τον αριθμό αυτό στις ψηφιακές φωτογραφίες που τραβάτε.

Και συγκεκριμένα, ο σειριακός αυτός αριθμός περιλαμβάνεται σε αυτό που είναι γνωστό ως δεδομένα EXIF (του αρχείου εικόνας), μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που επίσης μπορούμε να δούμε εκεί, μεταξύ των οποίων είναι και η γεωτοποθεσία, το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής, τα δεδομένα και ο χρόνος αλλά και ο δημιουργός.

Βεβαίως, δεν αποθηκεύουν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τον σειριακό αριθμό της φωτογραφικής μηχανής στις φωτογραφίες. Σαφώς και εξαρτάται από το μοντέλο της μηχανής.

Καλό είναι ακόμα να γνωρίζετε πως μπορείτε να διαγράψετε ή να «πειράξετε» τα μεταδεδομένα EXIF. Το Facebook, για παράδειγμα, θα αφαιρέσει αυτόματα τα δεδομένα EXIF από φωτογραφίες που προστέθηκαν (ανέβηκαν) στον λογαριασμό σας.

Βεβαίως, για να διαγράψει κάποιος τα δεδομένα EXIF θέλει να αφιερώσει λίγο χρόνο και πολλοί άνθρωποι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ασχοληθούν με αυτό. Άλλοι πάλι, απλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.
Η Stolen Camera Finder είναι μια ιστοσελίδα που θα ψάξει στο διαδίκτυο και θα βρει αν υπάρχουν -και ποιες- φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την φωτογραφική μηχανή σας. Αυτό το καταφέρνει με το να ψάχνει το(ν) σειριακό αριθμό που είναι μοναδικός για κάθε φωτογραφική μηχανή και ο οποίος, όπως προείπαμε, αποθηκεύεται στις φωτογραφίες.

Η αναζήτηση σε πρώτο επίπεδο είναι εύκολη, αρκεί στο σχετικό πεδίο που έχει η σελίδα να κάνετε drag & drop κάποια φωτογραφία σας η οποία είναι τραβηγμένη με την κάμερα που έχετε χάσει.

Το όλο σύστημα, δουλεύει πολύ καλά και εντοπίζει τα σχετικά metadata των φωτογραφιών και σας επιστρέφει αποτελέσματα. Εμείς το δοκιμάσαμε με διάφορες φωτογραφίες, από σύγχρονες, μα και από αρκετά πιο παλιές κάμερες, κινητού τηλεφώνου ή σκέτης ψηφιακής μηχανής και δουλεύει.

Βέβαια δεν είχαμε χάσει κάποιο από αυτά, ώστε να μας επιστρέψει κάποια άλλα αποτελέσματα εύρεσης:

Σημειώστε, πως δεν υποστηρίζει τα πάντα, μα έναν μεγάλο αριθμό από κάμερες, στις οποίες συνεχώς προστίθενται και άλλες (δείτε την λίστα στη σχετική του ιστοσελίδα), μα ίσως να είναι και ελλειπής αυτή η λίστα, όπως εξακριβώσαμε, καθώς μας αναγνώρισε μη αναγραφόμενο μοντέλο.
Στη συνέχεια και αφού βρεθούν αποτελέσματα, στους χάρτες που διαθέτει, εμφανίζονται τα στοιχεία εντοπισμού τελευταίας θέσης που εμφανίστηκε η κάμερα, κάνοντας λήψη φωτογραφιών:

Αυτά μπορούν να γίνουν δωρεάν και χωρίς εγγραφή, ωστόσο για κάποιον που θέλει οπωσδήποτε να εντοπίσει την χαμένη του κάμερα, διαθέτει και περισσότερες υπηρεσίες, οι οποίες όμως, δεν είναι δωρεάν.
Όσο αφορά το θέμα της ιδιωτικότητας αυτών των αναζητήσεων, η σελίδα δηλώνει τα εξής:
Η πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής καθορίζει και το πώς η Matt Burns Ltd χρησιμοποιεί και προστατεύει οποιαδήποτε πληροφορία που δίνετε στην Matt Burns Ltd όταν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα Stolen Camera Finder.
Η Matt Burns Ltd δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η ιδιωτικότητά σας είναι προστατευμένη.
Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε να μας δώσετε κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες. Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ανά διαστήματα, η Matt Burns Ltd μπορεί να αλλάξει αυτήν την πολιτική. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν γίνεται ενημερώνουμε τη σελίδα. Γι αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετε μια ματιά ώστε να είστε σίγουροι πως δεν έχει προστεθεί κάτι με το οποίο να διαφωνείτε.
Τι στοιχεία σας ζητάμε
Οι ακόλουθες πληροφορίες είναι πιθανότατα αυτές που μας χρειάζονται:

διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
δεδομένα που αφορούν την κάμερα που χάσατε, όπως η μάρκα και το μοντέλο της
δεδομένα που σχετίζονται με την φωτογραφική μηχανή που έχει χαθεί ή κλαπεί, όπως το πού την χάσατε ή σας την έκλεψαν
άλλες πληροφορίες σχετικές με την απώλεια της κάμερας
Φυσικά και υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, ωστόσο είτε είναι πιο δύσχρηστες, είτε απαιτούν πληρωμή πριν την αναζήτηση. Από την άλλη το StolenCameraFinder, θεωρείται από τις αξιόλογες υπηρεσίες στον χώρο και με πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα στο ενεργητικό του.

>>> η ιστοσελίδα του stolen camera finder.

[via]