|

Picuntu: Μια φοβερή διανομή για SD κάρτες [ARM]


desktop

To Picuntu είναι μια διανομή Linux βελτιστοποιημένη για συσκευές ARM και όπως φαίνεται και από τ’ όνομά της, πρόκειται για μια έκδοση η οποία βασίζεται στο Ubuntu.

Αυτό σημαίνει πως έρχεται με όλες τις γνωστές εφαρμογές για καθημερινή χρήση και ένα απολύτως οικείο περιβάλλον (διαμορφωμένο XFCE) και με τη δυνατότητα προσθήκης όποιου ακόμα λογισμικού επιθυμείτε, καθώς παρέχει όλες τις ευκολίες του Ubuntu, συνεπώς και το Κέντρο Λογισμικού:

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τρέξει σε μικρές συσκευές notebook, μα και αρκετά laptops, με αρχιτεκτονική ARM, καθώς και σε συσκευές Android, με δυνατότητα για boot από την sd card.
Πρακτικά, μπορεί να εγκατασταθεί παντού, από sd κάρτα, usb stick και σκληρό δίσκο. Έχει προεγκατεστημενα Codecs, Java και όλα όσα χρειάζονται για αναπαραγωγή πολυμέσων τόσο σε υπολογιστή, όσο και στο web.

abiwordchromium

Η διαδικασία εγκατάστασής του περιλαμβάνει μια εικόνα (.img) η οποία είναι αντίστοιχη των εικόνων .iso που ξέρουμε. Έχει και ένα ένα έτοιμο script (sh), στη συνέχεια, όπου αρκεί να το τρέξουμε στο desktop μας, ώστε να το εγκαταστήσουμε στην ήδη συνδεδεμένη (mount) sd card ή usb stick/δίσκο.
Βέβαια κάποιος πιο έμπειρος, μπορεί να αντιγράψει τα σχετικά αρχεία μέσα στο stic/sd και να δημιουργήσει τις απαραίτητες γραμμές για boot:

DOWNLOAD


Οδηγίες εγκατάστασης 

Screenshot
Σε γενικές γραμμές, η διανομή είναι πολύ αξιόλογη και για να είμαστε ειλικρινείς την είδαμε ενσωματωμένη σε έτοιμες usb συσκευές/mini pc, με πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα, στα Cloudsto MK802III LE και MK802IV LE – Mini Linux ARM PC’s.

Αυτά διατίθενται για παραγγελία και όσο κατάλαβα, στη συνολική τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής.

Δείτε την σχετική σελίδα των Cloudsto Mini Linux ARM PC’s.
[via]