|

Ambient backscatter και ξεχάστε το άγχος απώλειας της μπαταρίας


Eίναι γεγονός ότι η αποστολή μηνυμάτων κειμένου μετά την απώλεια της συνολικής ενέργειας της μπαταρίας είναι αδύνατη.

Κάτι τέτοιο όμως πρόκειται να αλλάξει χάρη σε μια νέα τεχνολογία, η οποία όχι μόνο χρησιμοποιεί τα «σήματα» της τηλεόρασης και του Wi-Fi για να καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας της, αλλά παράλληλα τα μετατρέπει αυτά σε ενέργεια, απαραίτητη για την λειτουργία της.

Έχοντας αναπτυχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η τεχνολογία είναι γνωστή ως «ambient backscatter» και μπορεί να δημιουργεί δίκτυα συσκευών και αισθητήρες που θα μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία χωρίς την ανάγκη μπαταριών.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε τα ασύρματα «σήματα» που βρίσκονται γύρω μας σε πηγή ενέργειας αλλά και μέσο επικοινωνίας», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο ερευνητής Shyam Gollakota ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσαν να έχουν πρακτική εφαρμογή σε τεχνολογία που μπορεί να φορεθεί.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές δημιούργησαν συσκευές σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, εξοπλισμένες με δέκτες που εντοπίζουν παρόμοια σήματα άλλων συσκευών του περιβάλλοντος.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε πολλές περιοχές γύρω από την πόλη του Σιάτλ, όπως σε μια γωνιά δρόμου, μέσα σε ένα κτήριο κ.α. Οι συσκευές-δέκτες λάμβαναν τα «σήματα» από τη συσκευή αυτή με ρυθμό 1 kilobit το δευτερόλεπτο, αρκετό για την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου.

Μένει να φανεί κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η τεχνολογία να αποδειχθεί πρακτική και να εξυπηρετεί πολλούς χρήστες, όταν η «ζωή» της μπαταρία φθάνει στο τέλος της. Αποδεικνύει άλλωστε με τον καλύτερο τρόπο, ότι η επιστήμη είναι αυτή που θα δώσει λύσεις σε πολλές ανάγκες της καθημερινής ζωής.

[via]