|

JonDoFox: Για Ανώνυμη και Ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο [Firefox]

Τι είναι το JonDoFox:


Αυτό είναι ένα προφίλ για τον Mozilla Firefox ειδικά βελτιστοποιημένο για ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση στο web. Για ανώνυμο surfing θα πρέπει να έχετε φυσικά και το IP proxy changer, το JonDo που αναφέραμε.
Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, όπως για παράδειγμα το Tor Onion Router (αν και δε ξέρω αν είναι καλή ιδέα, αυτή την εποχή για το Tor).
Αυτή τη στιγμη, βρίσκεται στην έκδοση 2.7.0, με αρχική ημέρα κυκλοφορίας, την 18η Σεπτέμβρη 2013. Όπως αναφέραμε, το JonDo – the IP changer είναι διαθέσιμο για Linux, Windows,OSX, FreeBSD, μα και άλλα Unix-based λειτουργικά συστήματα.

Download JonDoFox:


Το JonDoFox, δεν είναι είναι ένα απλό πρόσθετο, όπως ίσως περιμένανε αρκετοί, μα απαιτεί εγκατάσταση, όπως μια εφαρμογή στο σύστημα μας.
Αρκεί λοιπόν, να κατεβάσετε το αντίστοιχο εκτελέσιμο πακέτο για το λειτουργικό σας σύστημα. Για Debian, Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, διαθέτει έτοιμο DEB πακέτο (διπλό κλικ επανω του, μόλις κατέβει, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση).
Για τις υπόλοιπες διανομές και Unix-based λειτουργικά συστήματα, κατεβάστε το ΤΑR πακέτο του, η διαδικασία να το τρέξετε ή να το εγκαταστήσετε είναι απλούστατη και τη λέμε πιο κάτω.



Μόλις το εγκαταστήσετε, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας, είτε μέσω dash σε Ubuntu-Unity.

Εγκατάσταση του JonDoFox:

Εκτελέσιμο όπως είπαμε το πακέτο, άρα διπλό κλικ επανω του, ώστε να ξεκινησει η εγκατάσταση του.
Οι έχοντες άλλη διανομή και έχοντας ήδη κατεβασει το TAR πακέτο που είπαμε, θα πρέπει φυσικά πρώτα να το αποσυμπιέσουν (με δεξί κλικ επάνω του, έχετε την επιλογή).
Ανοίξτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και μέσα θα δείτε ένα αρχείο με τ’ όνομα:
install_linux.sh
Αυτό, μπορείτε να το τρέξετε με διπλό κλικ επάνω του, μα χρειαζόσαστε δικαιώματα root (διαχειριστή). Ο καλύτερος τρόπος, είναι ν’ ανοίξετε το τερματικό/κονσόλα σας και να δώσετε την εντολή:
su
ορισμένες διανομές, χρειάζονται:
1
sudo su
πατήστε στη συνέχεια Enter και θα βάλετε τον κωδικό σας που θα ζητηθεί (δεν φαίνεται τίποτα, όταν τον πληκτρολογείτε και ξανά Enter), μετά κάντε drag & drop αυτό το αρχείο μέσα στο τερματικό/κονσόλα σας και φυσικά πατήστε Enter ξανά, ώστε να ξεκινησει η εγκατάσταση του η οποία και θα ολοκληρωθεί ταχύτατα:

Αν θέλετε να το εγκαταστησετε, χωρίς δικαιώματα root, καλό θα ήταν εξ’ αρχής να έχετε τον (αποσυμπιεσμένο) φάκελο του, εντός του Προσωπικού σας (/home) και στα γρήγορα, μπορείτε να το κάνετε με την ακόλουθη εντολή, στο τερματικό/κονσόλα σας:


./install_linux.sh

Σε κάθε περίπτωση στη συνέχεια, θα μπορείτε να το καλείτε από το μενού σας (στη κατηγορία Internet (Διαδίκτυο).

Χρήση του JonDoFox:

1. Πρώτα θα πρέπει να τρέξετε το JonDo, αφού το έχετε ρυθμίσει όπως έχουμε αναφέρει στο άρθρο παρουσίασης του. 
2. Αν έχετε ανοιχτό τον Firefox, θα πρέπει να τον κλείσετε πριν καλέσετε το JonDoFox. 
3. Από το μενού σας, καλέστε το JonDoFox:


Αμέσως θα σας ανοίξει ο Firefox, απαλλαγμένος από όλα τα πρόσθετα που του έχετε, με το ειδικά διαμορφωμένο προφίλ του JonDoFox:


Αμέσως θα σας προτείνει γλώσσα εγκατάστασης, ίσως μπερδευτεί με τα ελληνικά που δεν έχει μετάφραση και σας προτείνει πρώτα ισπανικά, μα θα σας βγάλει και τη καρτέλα με τα αγγλικά. Πατήστε το κουμπάκι:
Continue
ώστε να συνεχίσετε:


Αυτό ήταν, μπορείτε πλέον να κάνετε με αυξημένα επίπεδα ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.
Πλέον, θα έχετε δυο διαφορετικά προφίλ, όταν καλείτε τον Firefox σας. Το σύνηθες, ετσι όπως το έχετε με τα addons σας και λοιπά και αυτό του JonDoFox και μπορείτε να επιλέγετε. Φυσικά, για λειτουργήσει το συγκεκριμένο προφίλ, απαιτείται η διαδικασια που αναφέραμε πριν, τα οποία μπορείτε και να τα μετονομάσετε αν θέλετε:

Αυτό ήταν, εύκολη και προσιτή η χρήση του, από όλους, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Σαφώς και αξίζει να το χρησιμοποιείτε, πρόκειται για την ίδια την υγιή δομή της κοινωνίας να ανατρέψουμε όποιους και όσα μας επιβουλεύονται τα στοιχειώδη. Δεν είμαστε ελεγχόμενα άβουλα όντα. Έχουμε μυαλό και μπορούμε να σκεφθούμε και αυτό δε θα αφήσουμε να μας το πάρει η προπαγάνδα και ο φόβος που σπέρνουν.


Η χρήση του είναι για Ανωνυμία. Το να μπείτε με αυτό σε Facebook, Gmail κλπ, όπου έχετε ταυτοποιημένο λογαριασμό, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς καταστρατηγείτε την ανωνυμία σας και τον λόγο ύπαρξης όλου αυτού.

Σημειώστε όμως, πως το πρότζεκτ, αν δεν έχετε τον Firefox, είτε θέλετε κάτι ανεξάρτητο, δίνει την επιλογη να το έχετε και ως αυτόνομο Browser, με έτοιμες τις ρυθμίσεις, με τον  JonDoBrowser, σε στυλ Tor (είναι σε beta αυτή την στιγμή):  JonDoBrowser: Ένας browser για Ανωνυμία, σε στυλ Tor.
[via]