|

Η Google ξέρει όλους τους Wi-Fi κωδικούς των Android χρηστών


Νέα ζητήματα προστασίας δεδομένων και ασφάλειας βγήκαν στην επιφάνεια σχετικά με το Android λειτουργικό της Google. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία για backup του λειτουργικού συστήματος επιτρέπουν στο να αποθηκεύεται ένα αντίγραφο του Wi-Fi κωδικού του χρήστη (ή τον κωδικό άλλων Wi-Fi δικτύων που συνδέεται) στους διακομιστές της Google. δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Google μπορεί νόμιμα να υποχρεωθεί να δώσει αυτά τα στοιχεία σε περίπτωση που δωθεί εντολή από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για οποιοδήποτε λόγο.

Στην έκδοση 4.2 του Android, το back up service κάτω από τις ρυθμίσεις, αναγράφει τους Wi-Fi κωδικούς ως μέρος των δεδομένων που συμπεριλαμβάνονται στην διαδικασία του backup, ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού δεν αναφέρανε κάτι συγκεκριμένο. Αν και η λειτουργία αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί, οι χρήστες θα χάσουν άλλες χρήσιμες λειτουργίες όπως τα bookmarks κλπ.

Το κυρίως πρόβλημα δεν είναι στο ότι η Google αποθηκεύει τους κωδικούς. Η εταιρεία τους αποθηκεύει με τρόπο που καθιστά δυνατή την ανάγνωσή τους εάν το θελήσει. Αυτό είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νέες Android συσκευές μπορούν να τραβήξουν παλιούς κωδικούς, δεδομένα πιστοποίησης (login) και ρυθμίσεις συσκευής από τους servers της Google, που συμβαίνει κατά την καταχώρηση του Gmail λογαριασμού.

Προφανώς αυτή η λειτουργία έχει και τα καλά της, δίνει την δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο για εύκολη διαχείριση των κωδικών από διάφορες συσκευές και υπηρεσίες, αλλά σίγουρα αφήνει τα δίκτυα που χρησιμοποιούμε σε πολύ λιγότερη ασφαλή κατάσταση από όσο νομίζαμε. Αν και αυτό δεν είναι κάτι το συνταρακτικό, προκαλεί όμως έκπληξη που η Google αφήνει τους κωδικούς σε απλή μορφή που εύκολα μπορούν να διαβαστούν. Όπως επίσης και το ότι εκθέτει τον εαυτό της στη σίγουρη δημόσια κατακραυγή που θα έρθει ως συνέπεια εάν η κυβέρνηση των Η.Π.Α. την αναγκάσει ποτέ να τους παραδώσει
[via]