|

CyanogenMod: Mετατρέπεται σε εταιρεία και... εγένετo OS


Με μια μακροσκελής ανακοίνωση η γνωστή ομάδα CyanogenMod εγκαταλείπει την ως τώρα μορφή της κοινότητας υποστήριξης του Android Open Source Project, και μετατρέπεται σε εταιρεία. To κύριο moto αυτής... ένα κινητό λειτουργικό σύστημα από τους χρήστες, για τους χρήστες.

 

H εταιρία και το νέο OS 


To όνομα της εταιρίας είναι Cyanogen Inc και έχει σκοπό να εστιάσει σε "κομμάτια" του Android τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα από την Google, σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα OS το οποίο θα κοντράρει στα ίσα τα υπόλοιπα καθιστώντας το τρίτο mobile OS σε χρήση, παίρνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από το ίδιο το Android.

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας υπολογίζεται γύρω στα 7 εκατομμύρια δολάρια, CEO θα είναι ο συνιδρυτής της Kirt McMaster και αρχικά θα έχει μια ομάδα δέκα επτά προγραμματιστών οι οποίοι και θα συντονίζουν αρχικά τα όποια project της εταιρίας, έχοντας τους παρακάτω κύριους στόχους:

 * Organize, lead, and support our community  
* Create amazing user experience centered around how YOU work  
* Security solutions that really work  
* Stay committed to building the features our users need 
* No junk 
* Constant updates  
* Available on everything, to everyone

 

Cyanogen installer

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθεί μέσω του Google Play ο Cyanogen installer ένα app το οποίο αναμένεται να κάνει παιχνιδάκι την εγκατάσταση των modded rom η συγκεκριμένη εφαρμογή θα έχει ένα πλήθος εργαλείων με δυνατότητα resuming και reset to factory defaults αν κάτι πάει στραβά, διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ τους άπειρους χρήστες που έως τώρα αντιμετώπιζαν προβλήματα εγκατάστασης .

Το μεγάλο στοίχημα της εταιρίας είναι να μπορέσει να απλοποιήσει την διαδικασία εγκατάστασης εκδόσεων Cyanogen , έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους χρήστες, με παλαιότερες συσκευές, να αναβαθμιστεί σε νεότερες εκδόσεις του Android, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν νέες συσκευές.

Τώρα κατά πόσο θα κατορθώσει η Cyanogen Inc να αντέξει τα πιθανά δικαστικά αντίποινα και να κοντράρει στα ίσα τον γίγαντα που λέγεται Google - Android είναι ένα θέμα.

Η λογική μιας συνεργασίας με την Xiaomi, που έχει στην κατοχή της το πολύ πετυχημένο MIUI, είναι αν μη τι άλλο ένας τρόπος για την δημιουργία του δικού τους ΟS αποφεύγοντας έτσι τους Καλιφορνέζους της Google.  

 

Από την πλευρά του χρήστη

Το ερώτημα που τίθεται από τον απλό χρήστη είναι κατά πόσο το νέο OS θα είναι δωρεάν και τι θα γίνει με τις Custom ROM που είναι βασισμένες επάνω σε Cyanogen Τools. Έτσι από την μία έχουμε πιθανή χρέωση για την υποστήριξη παλαιότερων συσκευών και από την άλλη έχουμε την πιθανότητα του να στερέψει η πηγή που έως τώρα τροφοδοτεί τους developers με εργαλεία δημιουργίας δωρεάν Android custom ROMs.

Από την άλλη βέβαια έχουμε την υπόσχεση ότι το νέο OS θα είναι Available on everything, to everyone, κάτι που από μόνο του είναι πολύ καλό και μακάρι να βγει αληθινό.... ίδωμεν.  

 

Εν κατακλείδι

Η όλη ιστορία αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, κατά πόσο η νέα εταιρία και κατ' επέκταση το νέο OS θα ανταπεξέλθει των προσδοκιών και δεν θα είναι απλά ένα fork του Android, κανείς δεν γνωρίζει.

Εμείς ως τελικοί χρήστες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάτσουμε αναπαυτικά στις οθόνες των smartphone μας και να απολαύσουμε τις εξελίξεις.

Το σίριαλ που λέγεται CyanogenMod OS μόλις άρχισε!