|

Apple: To iPhone 5S δεν αποθηκεύει εικόνες με τα δακτυλικά σας αποτυπώματα


Η ενσωμάτωση του αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο νέο iPhone 5S, προκαλεί εκ νέου σημαντικούς προβληματισμούς για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Άλλωστε, η σοβαρότητα του συγκεκριμένου δεδομένου είναι τόσο μεγάλη, που μόνο στα ψιλά δε μπορεί να περάσει κάποιος αυτό το χαρακτηριστικό του νέου smartphone της Apple.

Από την εταιρεία δηλώνουν πολύ ενθουσιασμένοι για το Touch ID, αφού όχι μόνο προσφέρουν ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που δε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα, αλλά η λειτουργικότητά του επιτρέπει και αγορές με ένα άγγιγμα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Από την Apple δήλωσαν ρητά ότι η εικόνα του αποτυπώματος δεν αποθηκεύεται στην συσκευή, παρά μόνο τα κωδικοποιημένα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα.

Επίσης, κατά την παρουσίαση του iPhone 5S είχαν δηλώσει πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν προωθούνται για αποθήκευση ή για άλλο λόγο στους servers της εταιρείας.

Όπως είναι προφανές, από την εταιρεία θα είχαν να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των καταναλωτών ούτως ή άλλως, αλλά μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Snowden-PRISM-NSA, το κλίμα είναι ακόμη πιο βεβαρυμμένο.

Από την εταιρεία εξηγούν πως οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν λειτουργούν όπως βλέπουμε στις ταινίες. Δεν "φωτογραφίζουν" το αποτύπωμα και κρατούν την εικόνα του ολοκληρωμένη, όπως φαίνεται για χάρη οπτικοποίησης της λειτουργίας, αλλά σαρώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, τα οποία μετατρέπονται μέσω ενός αλγορίθμου σε δεδομένα δυαδικού συστήματος και κρυπτογραφούνται.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρει κάποιος τα δεδομένα από το δυαδικό σύστημα και να τα μετατρέψει σε φωτογραφία, ακόμη κι αν σπάσει την κρυπτογράφηση.

Στην πράξη όμως τι γίνεται; H NSA τί έχει σκοπό να κάνει;

Από την άλλη, το Touch ID είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί.
[via]