|

Maskme: H νέα πρόταση περι ιδιωτικότητας email

Screenshot from 2013-08-17 08:27:56

Μια νέα πρόταση έχει κάνει την εμφάνισή της τελευταία, όσο αφορά την ιδιωτικότητα των email μας, ή οποία στην πράξη εφαρμόζει γνωστές τεχνολογίες, προσφέροντας τα με έναν απλό τρόπο στον χρήστη που θέλει να προφυλάξει τα δεδομένα και λογαριασμούς του από απατεώνες και spammers και βέβαια την μεταπώληση των στοιχείων σας σε τρίτους. Συγχρόνως δίνοντας και μια έξτρα προστασία σε περίπτωση που έχετε λογαριασμό σε καποια ιστοσελίδα/υπηρεσία που μπορεί να παραβιαστεί η βάση δεδομένων της.
Αυτό είναι το: MaskMe.
Το MaskMe πρόκειται για ένα add-on για τον Firefox και τον Chrome/ium, ενώ αναμένεται υποστήριξη σε Safari και Internet Explorer.
Στη πράξη, κάνει αυτό ακριβώς που λέει τ’ όνομα του: “Βάζει μια μάσκα” στα πραγματικά σας στοιχεία, δίνοντας κάποια άλλα ως αυτά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πουθενά το πραγματικό σας mail και η όποια σύνδεση μ’ εσάς.
Το MaskMe δουλεύει τοπικά, καθως οι κωδικοί παραμένουν στο σύστημα σας, έχοντας μόνο εσείς πρόσβαση και άμεσο έλεγχο σε αυτά τα “μασκοφορεμένα” e-mail σας.
Αυτό γίνεται με το παρεχόμενο από το MaskMe,προσωρινό mailbox, το οποίο είναι πολύ ασφαλές αλλά σιγουρα δεν έχει την ίδια χρηστικότητα, όπως μια συνήθης desktop ή web εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πως δουλεύει το MaskMe:

Η γενική λειτουργία του, είναι εύκολη και δεν πρόκειται να σας μπερδέψει.
Αν σε μια ιστοσελίδα η οποία ζητάει διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, πάτε να συμπληρώσετε το σχετικό της πεδίο με τα στοιχεία σας, το MaskMe αναδύεται, ενα μικρο pop-up παραθυράκι, κάτω από το πεδίο που πρέπει να εισάγετε το email σας.
Επιλέγοντας αυτό το πεδίο, το MaskMe θα ενεργήσει αυτόματα, συμπληρώνοντας, ειδικά για την κάθε  ιστοσελίδα.
το αντίστοιχο πεδίο με μια τυχαία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του στυλ:
95ay367rat@opayq.com
Στη συνέχεια τo MaskMe προωθεί κάθε εισερχόμενο μήνυμα στην κανονική email διεύθυνση σας, κρατώντας συγχρόνως ένα αντίγραφο στον προσωρινό φάκελο εισερχομένων του για ελάχιστες ώρες 4 ή 5),αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα με την αποστολή. Οποιαδήποτε αλληλογραφία με αυτή το μειλ (της ιστοσελίδας/υπηρεσίας) μετατρέπεται αυτόματα και αποκτά ξανά την “μασκοφορεμένη” διεύθυνση που είχατε και πριν.

Βέβαια η πραγματική διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, αν το επιθυμείτε, μπορεί να φανερωθεί με ένα κλικ.
MaskMe1MaskMe2

Υπάρχουν όμως και κάποιοι ιστότοποι που λόγω των λειτουργιών τους, το MaskMe, δεν θα αναδυθεί αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε δεξί κλικ στο πεδίο εισόδου και θα βρείτε διαθέσιμη την επιλογή:
Mask My Email
Αν λάβετε κάποιο μήνυμα spam ή κακόβουλο σε ένα από αυτά τα προσωρινά αυτά email του MaskMe, μπορείτε να μπλοκάρετε αυτή τη διεύθυνση, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο που το MaskMe εισάγει στην κεφαλίδα του μηνύματος. Η επιλογη για να μπλοκάρετε/ξεμπλοκάρετε όσα από αυτά θέλετε γίνεται με ένα κλικ, όποτε θελήσετε.
Σαν παρουσία στον browser, δεν ενοχλεί και δεν καταλαμβάνει χώρο, καθώς το μόνο ορατό σημάδι της παρουσίας του, είναι ένα μικρό κουμπάκι στη μπάρα.
Φυσικά, με τον ίδιο λογαριασμό, μπορείτε να συνδεθείτε από οιοδήποτε υπολογιστή η συσκευή, έχοντας πλήρη συγχρονισμό.
Να προσθέσουμε πως το MaskMe, διαθέτει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό, για όσους το επιθυμούν και αυτό είναι η δημιουργία, μοναδικών και ισχυρών κωδικών πρόσβασης, για την εκάστοτε ιστοσελίδα.
Αυτό γίνεται κατά την δημιουργία ή ενημέρωση πληροφοριών σύνδεσης στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, τοποθετώντας ένα μικρό μενού κάτω από το πεδίο εισόδου, με την επιλογή:
Make Me a Strong Password
Screenshot from 2013-08-17 08:27:05
Αυτούς τους κωδικούς, τους αποθηκεύει και τους θυμάται για εσάς, σε κάθε ζήτηση.
Ακόμα και στη περίπτωση ιστοσελίδων, οι οποίες έχουν καποια συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα των Passwords, το MaskMe θα συνεχίσει την παραγωγή κωδικών μέχρι να βρει έναν που θα γίνει αποδεκτός. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογη να πληκτρολογήσετε κάποιον κωδικό της επιλογής σας.
Τέλος, αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε πλέον το MaskMe, δίνει την επιλογή, με το πάτημα ενός κουμπιού να ακυρώσετε τον λογαριασμό σας στην εν λόγω υπηρεσία.
[via]