|

[How To] Αντικατάσταση του UFW με το Firewalld σε Linux Mint 15


Το Firewalld και το UFW, είναι δύο εφαρμογές διαχείρισης Firewall εγκατεστημένες σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux. Το UFW είναι η προεπιλεγμένη εφαρμογή εγκατάστασης firewall σε διανομές που βασίζονται σε Debian και Ubuntu , ενώ το Firewalld είναι η προεπιλεγμένη εφαρμογή firewall στο Fedora 18, όπου και αναπτύχθηκε από την ομάδα του Fedora project.

Το μεν UFW έρχεται μεσω terminal client  ενώ το Firewalld έρχεται με πολύ περισσότερες δυνατότητες όπως για παράδειγμα, την παραμετροποίηση ασφαλείας του δικτύου σας μέσω ζωνών που καθορίζουν τα επίπεδα ασφαλείας σε αυτό .
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για Firewalld είναι διαθέσιμα εδώ .

Το UFW αποτελείται από δύο κομμάτια το – ufw (daemon), και το γραφικό περιβάλλον διαχείρισης, ενώ Firewalld αποτελείται από το  – firewalld (daemon), firewall-config (το γραφικό περιβάλλον διαχείρισης), καθώς και ένα desktop applet που ονομάζεται firewall-applet . To Gufw είναι το πιο δημοφιλές από τα τρία γραφικά πελάτες για τη διαχείριση ufw , ενώ το firewall-config είναι το μοναδικό γραφικό περιβάλλον διαχείρισης για Firewalld.
To παρακάτω σύντομο tutorial δείχνει πώς να αντικαταστήσετε το UFW με το Firewalld σε Linux Mint 15.

 

Αντικατάσταση του UFW με το Firewalld σε Linux Mint 15

Στο Linux Mint 15, όπως και σε άλλες διανομές Linux, μπορείτε να το εγκαταστήσετε από τη γραμμή εντολών ή από το Κέντρο Λογισμικού της διανομής.
Για να εγκαταστήσετε το πλήρες πακέτο του Firewalld από τη γραμμή εντολών, ανοίξτε ένα τερματικό  και πληκτρολογήστε:


sudo apt-get install firewall-applet

Εναλλακτικά από το Κέντρο Λογισμικού, απλά κάντε μια αναζήτηση για “firewall-applet” και εγκαταστήστε το.

Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι αυτό τρέχει στο σύστημά σας, πληκτρολογώντας:

sudo service firewalld status
Στη συνέχεια μπορείτε να τρέξετε το firewall-applet μέσω του αντίστοιχου εικονιδίου από το Μενού του Linux Mint κάτω αριστερά . Το εικονίδιό του πλέον θα πρέπει να εμφανίζεται στην μπάρα του συστήματος σας. Κάντε δεξί κλικ σε αυτό για να δείτε το μενού καταχωρήσεων του.



Παραπάνω βλέπεται το κύριο παράθυρο του firewall-config όπου και μπορείτε να το παραμετροποιήσετε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικτύου σας.

Προτείνεται να αλλάξετε την deafult ρυθμιση της ζώνης σας απο Public σε Home καθώς οι ρυθμίσεις του έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε ένα πιο αξιόπιστο περιβάλλον.

Για να το επιτύχετε αυτό αρκεί να αλλάξετε την προεπιλεγμένη ζώνη, επιλέγοντας Change Default Zone από το μενού Options.


Για να γίνεται αυτόματη εκκίνηση του θα πρέπει να προσθέσετε στο Startup Applications Preferences πατώντας στο κουμπί Προσθήκη (Add).

Συμπληρώνοντας στα κενά πεδία, ότι βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Όταν τελειώσετε την καταχώρηση πατήστε  Add για να κλείσετε το παράθυρο.
Τώρα που Firewalld έχει εγκατασταθεί, μπορείτε να απεγκαταστήσετε το default firewall του Linux Mint πληκτρολογώντας :

sudo service ufw stop

sudo apt-get remove ufw
Αυτό ήταν η αντικατάσταση του UFW από το Firewalld έγινε πραγματικότητα… απλά μην ξεχάσετε να κάνετε επανεκκίνηση…
enjoy!