|

[How To] Πως να πάρετε τα δεδομένα σας από Google και Facebook





Τις υπηρεσίες της Google, τις χρησιμοποιούν αρκετοί άνθρωποι, από τις εποχές που η Google ήταν, ακόμα, μια συμπαθής εταιρεία και δεν είχε σχέση με την τωρινή μετεξέλιξη της. H αλήθεια είναι πως η Google δημιουργεί ενδιαφέροντα προϊόντα, βασισμένα στην απλότητα και ευκολία χρίσης, έχοντας όμως, πολλές δυνατότητες για πιο απαιτητικούς ή έμπειρους χρήστες.

Τα πράγματα όμως, έχουν αλλάξει, η Google δεν είναι πια η συμπαθής εταιρεία με τις καινοτομίες και το διαδίκτυο έχει μεταβληθεί σε μια αρένα και ένα μέσο εκμαίευσης πληροφοριών για τις ζωές των ανθρώπων.

Από την άλλη, υπάρχουν πλέον πολλές υπηρεσίες και προϊόντα Ανοιχτού Κώδικα που προσφέρουν υψηλής ποιότητας αποτελέσματα, εφάμιλλα με αυτά της Google. Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως όχι λίγες φορές, η Google έχει βασιστεί σε προϊόντα τέτοια (βλέπε Diaspora που είναι και πρόσφατο), είτε έχει αγοράσει τέτοια πρότζεκτ (YouTube, Android, και άλλα).

Το καλό είναι, πως καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, αντιλαμβάνεται πως με την αποδοχή του σε κάποιες καταστάσεις, ευνοεί ένα σύστημα που είναι εις βάρος του και τον μετατρέπει σε έναν σύγχρονο σκλάβο, εμμέσως πλην σαφώς.

Λογικό είναι λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να αναζητούν κάτι αντίστοιχο και διαφορετικό τ’ οποίο συγχρόνως θα σέβεται την ιδιωτικότητα τους. Mια καλή λίστα με αυτά, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο: Υπηρεσίες και προϊόντα Ανοιχτού Κώδικα ενάντια σε αυτά που καταστρατηγούν την ιδιωτικότητα μας.

Αυτό είναι και ένας τρόπος αντίστασης σε όσα συμβαίνουν και ένα μέσο διαμαρτυρίας. Όσο πιο σύντομα και περισσότεροι το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας. Άλλωστε, οι πράξεις του ενός επηρεάζουν το σύνολο, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.
Έχουμε ήδη δει, σε προηγούμενο άρθρο, για το πως μπορείτε να πάρετε όλα τα mail που έχετε στον Google λογαριασμό σας και να τα μεταφέρετε σε άλλον.
Εδώ, θα δούμε, για το πως μπορείτε να πάρετε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας, τόσο από τις διάφορες υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιείτε, όσο και από το Facebook.

Αρκετοί, προτείνουν για κάτι τέτοιο, τρίτες cloud υπηρεσίες, κάτι που όμως δεν είναι (κατά την γνώμη μου) σωστό, καθώς μεταφέρουμε αυτά τα δεδομένα και κάπου αλλού, σε κάποιον τρίτο server. Το πιο σωστό, θα ήταν, να χρησιμοποιήσετε, τις αντίστοιχες επιλογές που δίνουν τόσο η Google, όσο και το Facebook, για αντίγραφα των δεδομένων σας (backup).
Ούτε και εδώ έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε κάποια τρίτη υπηρεσία, καθώς δεν πρόκειται ν’ ανακτήσετε κάτι περισσότερα από αυτά που σας δίνουν έτσι κι’ αλλιώς Google και Facebook, αντίστοιχα. Αν το κάνετε, απλά, τα δεδομένα σας, θα τα έχουν και κάποιοι ακόμα.
-Aς δούμε, πως το κάνετε:

1. Google:

Η Google, παρέχει το Google Takeout, με τ’ οποίο μπορείτε ν’ ανακτήσετε όλα τα δεδομένα σας ή οποία και όσα θέλετε, από τις υπηρεσίες και προϊόντα της Google, τα οποία χρησιμοποιείτε (με τον Gmail, λογαριασμό σας).
Η υπηρεσία αυτή υπάρχει εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, έχοντας βελτιωθεί πολύ, δίνοντας επιλογές, με απλό τρόπο, να ανακτήσετε τα δεδομένα σας.
-Η διαδικασία έχει ως εξής:
1. Θα μεταβείτε στη σελίδα του Google Takeout, όπου και θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε τον λογαριασμό σας, ακομα και αν είσαστε συνδεδεμένοι με τον Google λογαριασμό σας:

2. Αφού κάνετε login, θα δείτε την λίστα με τις υπηρεσίες (ακομα και αν κάποια έχουν σταματήσει), απ’ όπου μπορείτε να πάρετε τα δεδομένα σας, με ελάχιστα κλικ:

3. Εδώ έχετε δυο επιλογές:
Α) η πατάτε το κόκκινο κουμπάκι, στο κάτω μέρος που λέει:
Δημιουργία Αρχείου
και αμέσως θα αρχισει η διαδικασία λήψης αυτών, δείχνοντας και μια μπάρα προόδου, για το καθένα.Φυσικά, το πότε θα τελειώσουν, εξαρτάται από το μέγεθος τους, μα δεν χρειάζεται να περιμένετε, μπορείτε να τικάρετε την επιλογή στο κάτω μέρος, ώστε να σας σταλεί mail, μόλις ολοκληρωθεί η λήψη:

Β) Από τα κουμπάκια, στο επάνω μέρος, επιλέξτε:
Επιλογή Υπηρεσιών
Αυτό θα σας δώσει την επιλογή να επιλέξετε όποια/όποιες υπηρεσία/ες επιθυμείτε και να κάνετε λήψη μόνο αυτών των αρχείων:

Αυτή είναι η διαδικασία, μόλις ολοκληρωθούν οι λήψεις, θα χετε ένα πλήρες αντίγραφο των δεδομένων σας και, αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή της διαγραφής του Google λογαριασμού σας.
-Για την διαγραφή, ενός λογαριασμού Google, θα πρέπει να επισκεφθείτε την αρχική σελίδα των Λογαριασμών Google.
Και πάλι, θα σας ζητήσει επιβεβαίωση, με login:

Κάντε κλικ στην επιλογή:
Κλείσιμο λογαριασμού και διαγραφή όλων των υπηρεσιών και των πληροφοριών που σχετίζονται με αυτόν
για να διαγράψετε το λογαριασμό σας:

Η διαγραφή του Λογαριασμού σας Google θα επηρεάσει όλα τα προϊόντα που έχουν συσχετιστεί με αυτόν το λογαριασμό (π.χ. Blogger, AdSense, Gmail) με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Πριν διαγράψετε το Λογαριασμό σας Google, ελέγξτε τα δεδομένα που σχετίζονται με το λογαριασμό σας στον Πίνακα ελέγχου Google. Αν χρησιμοποιείτε το Gmail με το λογαριασμό σας, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά το όνομα χρήστη σας στο Gmail.
[περισσότερα, στη σχετική σελίδα της Google]

2. FACEBOOK:

Κάτι, σχεδόν, αντίστοιχο προσφέρει και το Facebook, απ’ όπου μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας.
Για να το κάνετε αυτό, κάντε πρώτα login στον λογαριασμό σας, στο Facebook:

Μεταβείτε, από το εικονίδιο, σαν γρανάζι, στο επάνω δεξή μέρος, στις:
Ρυθμίσεις Λογαριασμού

Θα σας ανοίξουν, κάποιες επιλογές και ενημερώσεις για τον λογαριασμό σας. Στο κάτω μέρος, θα δείτε και την σχετική επιλογή:
Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook
Κάντε κλικ σε αυτό και θα σας οδηγήσει στην σελίδα που θα δώσετε την έγκριση, για το κατέβασμα των δεδομένων σας:

Αυτό το αντίγραφο περιέχει πολλές από τις πληροφορίες που ήδη περιέχουν ο λογαριασμός και το αρχείο δραστηριοτήτων (π.χ. τις πληροφορίες του Χρονολογίου σας, τις δημοσιεύσεις που έχετε κοινοποιήσει, τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και άλλα πολλά). Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες που δεν βλέπετε όταν απλώς συνδέεστε στο λογαριασμό σας (π.χ. τις διαφημίσεις που έχετε πατήσει, τις καταγεγραμμένες διευθύνσεις IP από τις οποίες έχετε συνδεθεί ή αποσυνδεθεί από το Facebook, καθώς και άλλα πολλά).
[περισσότερα, στη σχετική σελίδα του Facebook]
Κάνοντας κλικ σε αυτή την επιλογή θα αρχίσει το download των δεδομένων σας από το Facebook, στον υπολογιστή σας.
-Για την διαγραφή του Facebook λογαριασμού σας, θα χρειαστεί να ψάξετε ώστε να την εντοπίσετε, καθώς είναι πολύ καλά κρυμμένη.
Αν απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας, το Χρονολόγιό σας θα εξαφανιστεί αμέσως από το Facebook. Οι άλλοι χρήστες του Facebook δεν θα μπορούν να σας αναζητήσουν. Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες (π.χ. τα μηνύματα που έχετε στείλει) ίσως να είναι ακόμα ορατές. Επίσης, αποθηκεύουμε τις πληροφορίες του Χρονολογίου σας (π.χ. φίλους, φωτογραφίες, ενδιαφέροντα κτλ.) σε περίπτωση που θελήσετε αργότερα να επιστρέψετε στο Facebook.
1. Μεταβείτε στη σχετική σελίδα Διαγραφής Λογαριασμού, όπου θα δείτε ένα τέτοιο μήνυμα:

2. Πατώντας το κουμπάκι:
Διαγραφή του λογαριασμού μου
3. θα εμφανιστεί μια οθόνη επιβεβαίωση, όπου θα χρειαστεί, να κάνετε την σχετική επιβεβαίωση, πριν προχωρήσετε:

4. Αφού συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία, βάζοντας τον προσωπικό κωδικό σας του Facebook και συμπληρώνοντας το chapta και πατάτε το κουμπάκι: ΟΚ, στο κάτω μέρος.
Θα έχετε μια ειδοποίηση επιβεβαίωσης η οποία θα σας ενημερώνει πως ο λογαριασμός σας, θα παραμείνει ενεργός για 14 ημέρες ακομα. Αν κάνετε έστω και μια φορά login σε αυτόν, το συγκεκριμένο διάστημα, η διαγραφή θα αναβληθεί, δίνοντας σας, την σχετική επιλογή (Ακύρωση διαγραφής):

[περισσότερα, στη σχετική σελίδα του Facebook]

H απόκτηση των δεδομένων σας, μα και η διαγραφή των λογαριασμών, δεν σημαίνει πως τα δεδομένα σας, θα εξαφανιστούν, καθώς με τους όρους χρήσης που αποδεχθήκατε, δημιουργώντας Google και Facebook λογαριασμό αντίστοιχά, μπορούν οι εταιρείες να τα εκμεταλλεύονται, σύμφωνα τους όρους χρήσης (ή και κατάχρησης, κάποιες φορές).
Κάνατε ωστόσο, ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικότητα σας. Κάνοντας κλικ, στο σχετικό tag: Privacy, θα βρείτε πολλά άρθρα και επιλογές, ώστε στο εξής, να την αυξήσετε και να μην είναι ορατές στον καθέναν οι κινήσεις σας στο διαδίκτυο, μπορώντας να ταυτοποιηθείτε,

[via]