|

Xperia Z πως το AOSP σε κάνει να ξεχωρίζεις



Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο post η Sony θέλοντας να γίνει αρεστή στο ευρύ κοινό και αποσκοπώντας στην εκτόξευση των πωλήσεών της πάτησε πάνω σε γνωστή "συνταγή" -λέγε με XDA developers- και έδωσε AOSP το Xperia Z.



Τι είναι το AOSP;

To Android Open Source Project (AOSP) για το Xperia Z είναι το καθαρό ANDROID 4.2.2 των εργαστηρίων της Google χωρίς την προσθήκη των Sony apps της επίσημης έκδοσης. Άρα μιλάμε για πεντακάθαρο (Vanilla) Stock Αndroid τελευταίας έκδοσης, σαν αυτό δηλαδή, που φοράει το Nexus 4 της Google, με την διαφορά ότι αυτό την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν είναι φτιαγμένο για καθημερινή χρήση, καθώς δεν περιέχει όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της επίσημης έκδοσης του Xperia Z.

Το AOSP του Sony Xperia-Z Android 4.2 διαθέτει έως τώρα έλεγχο των παρακάτω:
  • Βοοt
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • GPS,
  • MicroSD
  • Modem
  • LED
  • Camera

Ποιο το όφελος;


Xperia-Z-infographic-640x816
Όσοι αναρωτιούνται ποιο το όφελος από την στιγμή που αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον απλό χρήστη θα του απαντήσω ότι το παραπάνω γεγονός μόνο αποτρεπτικός παράγοντας δεν μπορεί να είναι γιατί με την κίνηση αυτή η Sony στηρίζει σε βάθος χρόνου την συσκευή της προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των developers. Αυτό σημαίνει αμέριστη υποστήριξη, νέες cutom ROM, συνεχής ανάπτυξη, αντοχή της συσκευής στο χρόνο μέσω αναβαθμίσεων τελευταίων εκδόσεων Android.

Έτσι λοιπόν με την βοήθεια τόσο της Google όσο και της Qualcomm δεκάδες developers έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς να εργάζονται πάνω στο project με τα πρώτα modifications να είναι γεγονός.

Για του λόγου το αληθές υπάρχει τόσο το αντίστοιχο github project όσο και το αντίστοιχο ανέβασμα του κώδικα της Sony με τα software binaries του Xperia-Z.

Αποτέλεσμα

vs_003

Σε μια εποχή που το HTC One και το Samsung Galaxy S4 δόθηκαν στην κυκλοφορία τα 4.6 εκατομμύρια πωλήσεις του Xperia Z μέσα στις πρώτες 40 ημέρες κυκλοφορίας του, λένε κάτι και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Βλέπετε οι άνθρωποι της Sony αφουγκράστηκαν τις επιθυμίες των χρηστών και με μεθοδευμένες κινήσεις, σεμνά και ταπεινά, προσδιορίζουν την θέση της Sony στην αγορά Android συσκευών, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της ΗΤC και της Samsung.

Η HTC γιατί ενώ ήταν αυτή που πρώτη από όλους "αγκάλιασε" τους developers δίνοντας τους γη και ύδωρ για να την κάνουν πρώτη, τώρα απέχει συνειδητά από αυτούς και με τα κλειδώματα της στέκεται εμπόδιο σε κάθε τους κίνηση.

Η δε Samsung γιατί για να προλάβει τον ανταγωνισμό ενώ έδωσε στην αγορά ένα επεξεργαστικό τέρας, έδωσε και μια συσκευή που στερείται ταυτότητας, καθώς ούτε η ίδια πλέον γνωρίζει πόσες και ποιες εκδόσεις έχει αυτό το S4, μπερδεύοντας έτσι τον απλό χρήστη όπου θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός κατά την αγορά του.

Όλα τα παραπάνω συν το γεγονός ότι το Xperia Z είναι ένα τίμιο σε χαρακτηριστικά smartphone, με υψηλή ποιότητα κατασκευής και αντοχής στον χρόνο τόσο από πλευράς hardware όσο πλέον και από πλευράς software, το κάνουν αδιαμφισβήτητο νικητή αυτής της μονομαχίας, και επιλογή μονόδρομο για τον ψαγμένο χρήστη και... όχι μόνο.