|

Ubuntu: Mir ο Νέος Unity Display Server



Η Canonical επιβεβαίωσε και επίσημα ότι εργάζεται πάνω σε έναν new cross-platform displayer server για το Ubuntu ονόματι «Mir».
Σκοπός του είναι η αντικατάσταση του X Window Server επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς Unity η οποία και θα βασιστεί προγραμματιστικά εξολοκλήρου σε Qt/QML.
Η είδηση ​​δεν αποτελεί έκπληξη καθώς νωρίτερα αυτό το έτος ο Jono Bacon της Canonical έκανε αναφορά για τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού Ubuntu Display Manager λέγοντας:
'' ... Η αλήθεια είναι ότι ο X Window Server δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας».
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εξέταση του σχετικού commit log όπου όπως θα δείτε η σχετική απόφαση έχει ληφθεί από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Γιατί η τεχνολογία Mir;

 



Όταν Mark Shuttleworth μίλησε για πρώτη φορά για τον μεγάλο στόχο του Ubuntu  να τρέχει  σε «συγκλίνουσες» τεχνολογίες (υπολογιστές , κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, κλπ) είχε αναφερθεί σε μια σειρά από τεχνικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν. Ένα από τα βασικότερα εμπόδια ήταν αυτό του διακομιστή οθόνης καθώς και της αλληλεπίδρασης του με τον χρήστη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το τωρινό περιβάλλον (X) το οποίο έχει ένα σημαντικό πρόβλημα, είναι χτισμένο πάνω σε κώδικα 30 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σύγχρονες τεχνολογίες των κινητών και των tablets.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να απαιτείται  ένα νέο πρωτόκολλο οθόνης που να ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων τεχνολογιών, απευθείας στο διακομιστή οθόνης αντί της προσθήκης του εκ των υστέρων.
Το δίλημμα που αντιμετώπισε η Canonical ήταν ή απλά να προσθέσει τα νέα πρωτόκολλα, συμβιβαζόμενη ως προς την ποιότητα, ή να δημιουργήσει από την αρχή τα δικά της για βέλτιστη απεικόνιση, κάτι που από ότι φαίνεται αποφάσισε να επιλέξει ως λύση με την δημιουργία του Mir.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα για την Canonical ήταν να πείσει τους GPU vendors ώστε να επενδύσουν στην τεχνολογία Mir υποστηρίζοντας την πλήρως με νέους drivers ειδικά γραμμένους για αυτήν. Κάτι που όπως αφήνεται να εννοηθεί εντέχνως, έχει επιτευχθεί καθώς λέγεται ότι υπάρχει ήδη στενή επαφή και συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα, με τους κατασκευαστές καρτών γραφικών .

Πότε θα δοθεί ;

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Mir στο Ubuntu Wiki, το Mir προορίζεται να αντικαταστήσει το SurfaceFlinger, τον Display Server του Android, κάποια στιγμή μέσα στο 2013, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί τον Μάιο.
Η Canonical ελπίζει να επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση του Mir, και κατ' επέκταση να δει το Ubuntu Unity να τρέχει απρόσκοπτα σε όλες τις πλατφόρμες, μέχρι τον Απρίλιο του 2014... ημερομηνία της επόμενης έκδοσης LTS.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mir  μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο του Ubuntu Wiki.