|

To Network Sharing εξετάζουν Vodafone και Wind


Το κατά πόσον είναι δυνατόν να συνεργαστούν σε επίπεδο κοινής χρήσης δικτύου (network sharing) εξετάζουν οι Vodafone και Wind.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ωστόσο εκτιμάται ότι η εποχή για να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία είναι η καταλληλότερη με δεδομένο ότι τα έσοδα της αγοράς κινητής μειώνονται συνεχώς και παράλληλα δεν υπάρχει ευκολία στην εξασφάλιση κεφαλαίων για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς από την τραπεζική αγορά.

Το network sharing αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή συνεγκατάστασης στο ακραίο δίκτυο, δηλαδή στους σταθμούς βάσης (κεραίες) της κινητής που σε άλλες χώρες έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Ο στόχος που επιτυγχάνεται είναι η λειτουργία αρτιότερων δικτύων, ιδιαίτερα τώρα με την ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για μεταφορά data, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των επενδύσεων.

Η συζήτηση των Vodafone και Wind για network sharing δεν ξαφνιάζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει συζητηθεί και στο παρελθόν. Σχετική αναφορά είχε κάνει ο επικεφαλής του Ομίλου Vodafone Βιτόριο Κολάο πριν περίπου ένα χρόνο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και ενώ είχε ανακοινωθεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη συγχώνευση των Vodafone – Wind χωρίς αποτέλεσμα.

[via]