|

Ραγδαία η εξάπλωση του Linux/Android σε συσκευές


Η είδηση σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τους EE Times, το Linux εξακολουθεί να είναι πρώτη επιλογή στην λίστα των λειτουργικών που χρησιμοποιούνται σε πολυλειτουργικά "μηχανήματα", που σημαίνει ότι αυτό είναι όλο και περισσότερο ενσωματωμένο σε ειδικού σκοπού συσκευές όπως τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, αυτοκίνητα, βιομηχανικά μηχανήματα και ούτω καθεξής.


Μεταξύ 2012 και 2013, οι εταιρείες άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους, για τα ενσωματωμένα συστήματα τους, πάνω στο Android, παρουσιάζοντας αυτό αύξηση από 13% έως 16%. Ομοίως, το Ubuntu και το FreeRTOS αυξήθηκε, από 12% έως 13%. Η χρήση του Debian παρέμεινε η ίδια, ενώ οι περισσότερες από τις άλλες επιλογές είχαν ελαφρές μειώσεις όπως πχ τα Windows 7 Compact.


Κάτι που προξενεί ερωτηματικά είναι ότι ενώ στα in-house/custom Linux λειτουργικά, είχαμε αύξηση από 22% σε 24%, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα τελευταίας έκθεσης όπου οι χρήστες έκριναν επιβεβλημένη την στροφή προς το Android.


Ανεξάρτητα αυτού, οι τάσεις αυτές αν μη τι άλλο είναι ένας πολύ καλός οιωνός τόσο για το Linux όσο και το Android και το μόνο σίγουρο είναι ότι επειδή και τα δύο είναι "ελεύθερα" η τάση αυτή θα συνεχίσει να είναι αυξητική με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους.