|

[How To] Ποιόν Linux Δορυφορικό Δέκτη και ποιο image να επιλέξω;

 

Σε πρόσφατο άρθρο, κάναμε μια εισαγωγή στον κόσμο του δορυφορικού opensource, όπου και είδαμε εν τάχει τι “παίζει” σχετικά. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον νέο χρήστη, που τώρα ξεκινά την ενασχόληση του με το δορυφορικό γίγνεσθαί, στην επιλογή του κατάλληλου δορυφορικού δέκτη και του αντίστοιχου distro image.  

DISCLAIMER!! Είμαι κατά της δορυφορικής πειρατείας και τελώ συνειδητά, συνδρομητής της NETMED από το 1996, σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να παροτρύνει κανέναν... να γίνει λαθροθεατής, σκοπός του είναι να ενημερώσει για ένα τοπίο αρκετά ομιχλώδες, όπως είναι αυτό του δορυφορικού opensource. 

Σημειώνεται εξαρχής ότι οι δορυφορικοί δέκτες ξεκινάνε από 50€ και φτάνουν ακόμα και τα 1200€, όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να τους παρουσιάσουμε όλους, έτσι θα δούμε αυτούς που υποστηρίζονται με συχνά openSource image distro updates, και έχουν άριστη σχέση απόδοσης/τιμής.

Κατηγορίες Δεκτών (σχέση απόδοσης/τιμής) :

Φθηνοί δέκτες που κάνουν μόνο τα απαραίτητα από 50€ έως και 100€ Μεσαίας κατηγορίας δέκτες που προσφέρουν δυνατότητες HD από 250 έως και 300€ High End ΗD δέκτες με πλήθος χαρακτηριστικών από 450 έως και 1200€
Από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες θα ασχοληθούμε αντίστοιχα με τους παρακάτω δέκτες:
Dreambox 500s (original και κλώνους) Vu+Uno Dreambox 8000 και VU+ Ultimo

Dream Multimedia και Dreambox 500s

500s
Στον Dreambox 500s έχουμε αναφερθεί ξανά, αποτελεί έναν δέκτη σύμβολο και ήταν αυτός που πάνω του στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία, όμως δυστυχώς (ή ευτυχώς) εδώ και καιρό έχει σταματήσει η ανάπτυξή του καθώς είναι ένας δέκτης περιορισμένων δυνατοτήτων που ενώ δεν έχει HD και μεγάλη RAM, κάλλιστα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός φοιτητή πχ, που δεν θέλει να ξοδέψει μια μικρή περιουσία για να βλέπει δορυφορικά κανάλια. 

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του και των τεράστιων “δυνατοτήτων του” αμέσως προτιμήθηκε από το σύνολο της δορυφορικής κοινότητας με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές του όπου και έφτασε κάποια στιγμή να πωλείται 120 και 150€. Τότε ήταν που ήρθαν να καλύψουν την διαφορά και την τσέπη μας οι φίλοι μας οι Κινέζοι, όπου από τα βάθη της Κίνας έβγαζαν και βγάζουν εκατομμύρια πιστούς κλώνους του συγκεκριμένου δέκτη σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η Dream Multimedia κατασκευάστρια εταιρία του δέκτη, η οποία και έχανε χρήματα από την όλη ιστορία, ως απάντηση στους κλώνους τι έκανε, αντί να χαμηλώσει τις τιμές, προσέγγισε την Gemini team που έβγαζε ένα από τα καλύτερα image για τo 500s και δίνοντας χρήμα και know how τους έβαλε να φυτέψουν σε ένα update τους ένα πολύ ωραίο TIMEBOMB. Αυτό βάση της δικτυακής mac address του δέκτη διαπίστωνε αν ο δέκτης ήταν κλώνος και τον έστελνε άκλαυτο καθιστώντας τον άχρηστο. Φυσικά βρέθηκαν τρόποι ξεκλειδώματος τόσο με την χρήση hardware (jtag) όσο και software (mac fix), το ξεπούλημα όμως της Gemini Τeam δεν πέρασε έτσι με αποτέλεσμα να μην ανακάμψει ποτέ από τότε, χάνοντας την αξιοπιστία της. 

Μετά από αυτή την σύντομη αναδρομή - ενημέρωση να αναφέρω ότι όσοι προτιμήσετε κλώνο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, γιατί τόσο ομάδες όπως η Ελληνική GSF Team, αφαίρεσαν το timebomb από το image ή δεν το έβαλαν ποτέ, όσο και οι Κινέζοι φρόντισαν να βάλουν στους κλώνους τους ethernet με της ίδιες mac του original. 

Σήμερα κυκλοφορούν μόνο κλώνοι στην αγορά, καθώς σταμάτησε η παραγωγή του 500s (αντικαταστάθηκε από τον 500ΗD) και θα τους βρείτε περίπου στα 50 – 70 € θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας καθώς μιλάμε για διαφορετικές παρτίδες κάθε φορά χωρίς πιστοποίηση (είπαμε είναι κλώνοι) όπου κάποιες φορές υπάρχουν προβλήματα. Για αυτό λοιπόν φροντίστε να τον αγοράσετε από Ελλάδα και πάντα με εγγύηση έτσι ώστε να σας τον αλλάξουν από εκεί που το αγοράσατε. 

Συγκριτικό για τα image distros του Dreambox 500s μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, μην σας ξενίζει το γεγονός ότι αυτό είναι παλιό, δυστυχώς οι ομάδες έχουν σταματήσει πλέον το support καθώς έχουν δώσει την προσοχή τους σε νεώτερους δέκτες με καλύτερα χαρακτηριστικά.

 INFO

  GSF-IMAGE-LOGO 

Παρόλα αυτά να θυμάστε ότι στο συγκεκριμένο συγκριτικό λείπει το image το οποίο κάνει την διαφορά, ο λόγος για το DM500s Gemini 4.70 GSF Mod της Ελληνικής GSF Team όπου και στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τι αυτό προσφέρει.  

Vu+ και VU+Uno

977e6cf20fbe9400bed44eb279e1f19e 

Όπως είδαμε η Dream Multimedia ανέβασε τις τιμές κάτι που εξακολούθησε και εξακολουθεί να κάνει έως σήμερα, αποτέλεσμα αυτού ήταν εκτός των κλώνων, να αναδυθεί μια άλλη εταιρία η VU+. Η συγκεκριμένη εταιρία κατόρθωσε να βάλει την δική της σφραγίδα στον χώρο βάση της απόδοσης/τιμής των δεκτών της, μπαίνοντας έτσι σφήνα σε μια κατηγορία που τόσο καιρό η Dream Μultimedia έπαιζε μόνη της.

Η VU+ το κατάφερε αυτό γιατί κατόρθωσε να πουλάει ακόμα και στην μισή τιμή δέκτες που είχαν ακριβώς το ίδιο hardware με αυτά της Dream, αποτέλεσμα αυτού ήταν να δέχονται οι δέκτες της images τα οποία έπαιζαν μέχρι πρότινος σε Dreambox δέκτες, δελεάζοντας έτσι τόσο τα πολυπόθητα teams με τα image distros τους όσο και τους απλούς χρήστες. Η Vu+ έκανε την εκκωφαντική εμφάνισή της με τον VU+Duo ΗD εμείς όμως θα σταθούμε στον αμέσως επόμενο ΗD δέκτη της εταιρίας τον VU+Uno, με γρηγορότερη CPU περισσότερη Ram, αποσπώμενο tuner και όλα αυτά σε τιμές που ξεκινούν από τα 250€ και φτάνουν τα 300€. 

Ο συγκεκριμένος δέκτης δεν είναι άδικα αυτός που προτιμάται από αυτούς που δεν θέλουν να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία για HD δέκτη χωρίς όμως να υπολείπεται σε δυνατότητες. Έχει από πίσω του τις καλύτερες opensource teams, να τον υποστηρίζουν, απογειώνοντας πραγματικά τόσο τις επιδόσεις του όσο και την ποιότητα θέασης.

 screenshot 

To image που προτείνουμε για τον VU+Uno είναι αυτό της ομάδος openAAF απλά το σταθερότερο και ομορφότερο image με διαφορά, ως δευτερη επιλογή μπορείτε να δείτε και το image της BlackHole. 

Dreambox 8000 και VU+ Ultimo

DM8000.PNG
Εδώ μπαίνουμε στην κατηγόρια των high end δεκτών όπου έχουμε δυο δέκτες με τις ίδιες περίπου δυνατότητες αλλά με τεράστια διαφορά τιμής. 

Oι συγκεκριμένοι HD δέκτες δέχονται πέραν των δύο tuners, τέσσερα και τρία αντίστοιχα, ενώ για τον μεν Dreambox 8000 η τιμή του κυμαίνεται από τα 860€ έως και τα 1195€, για τον δε VU+Ultimo η τιμή του είναι σημαντικά πολύ πιο μειωμένη ξεκινώντας από τα 450€ και φτάνοντας έως και τα 570€. 

Οι διαφορές τους για έναν απλό χρήστη, πέραν της κραυγαλέας διαφοράς στην τιμή, είναι ανεπαίσθητες αλλά για τον high fidelity user είναι τεράστιες. 

Ο Dreambox 8000 δέχεται ένα παραπάνω tuner από τον VU+Ultimo, έχει όμως παλαιότερο chipset και την σημαντική διαφορά ότι δεν διαθέτει θύρα HDMI, παρότι στην διπλάσια και παραπάνω τιμή αγοράς .
vu-ultimo
Για όσους αναρωτιούνται τώρα τι να τα κάνεις κάποιος τα τέσσερα tuners και πόσα κομμάτια τέλος πάντων θα κάνει επιτέλους την οθόνη του για ταυτόχρονη θέαση, θα τους απαντήσω ότι κάποιοι επιθυμούν ταυτόχρονα να βλέπουν, να κάνουν εγγραφή και να μοιράζουν εικόνα διαφορετικού καναλιού θέασης στα άλλα δωμάτια του σπιτιού τους. 

Άρα μπορεί να τους είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και επιτακτική ανάγκη καθώς δεν χρειάζεται να δαπανήσουν τα διπλάσια χρήματα για άλλον δέκτη. Προσωπική άποψη τα δύο tuners είναι αρκετά σε έναν δέκτη αλλά αυτό είναι κάτι υποκειμενικό.
88685024

Στα image distros τώρα, έχουμε και πάλι τις ίδιες ομάδες να πρωταγωνιστούν άρα η πρόταση μας τόσο για τον VU+ όσο και για τον Dreambox 8000 είναι ακριβώς η ίδια openAAF και BlackHole. 

Όπως και στο VU+Uνo, ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και τεχνικές, με την διαφορά ότι στο openAAF τα updates γίνονται χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να στήνει ο χρήστης ξεχωριστό image, παρόμοια με την λογική rolling release distros. 

Επίσης και τα δύο images σαν δίνουν την δυνατότητα web browsing, αποστολής και παραλαβής των email στον δέκτη σας, να συνδέεστε μέσω DLNA με τις συσκευές σας, να έχετε ένα τηλεχειριστήριο για τηλεόραση και δέκτη μέσω της τεχνολογίας Hdmi-Cec (Consumer Electronics Control), αλλά και και κάποια καινούρια πρότυπα όπως αυτό του HbbTV που μπορείτε να το συναντήσετε στο image του BlackHole και το είδαμε στην πράξη από την Πολωνική τηλεόραση στο Euro 2012. 

Το HbbΤV δεν υποστηρίζεται στην χώρα μας και επειδή από ότι όλα δείχνουν θα καθυστερήσει πολύ, καλό είναι να μην επιβαρύνετε τον δέκτης σας και να επιλέξετε το τελευταίο ενημερωμένο image της BlackHole που δεν το συμπεριλαμβάνει.

VU+Ultimo

Dreambox 8000

Επίλογος

To ποιον δέκτη θα επιλέξετε είναι κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με τα θέλω και τις ανάγκες σας, κατά τον ίδιο τρόπο η επιλογή image είναι εκτός από θέμα αισθητικής και κάτι εντελώς υποκειμενικό, αυτό που πρέπει να σας μείνει από το συγκεκριμένο άρθρο είναι ο σκοπός του που δεν ήταν άλλος παρά από το να σας κατευθύνει και πιθανόν να σας βοηθήσει με έτοιμη γνώση και βαθιά εμπειρία ετών (sic) :). 

Τέλος να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι δέκτες ούτε μόνο αυτά τα teams, με μια απλή αναζήτηση στο google θα βρείτε εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα... η επιλογή είναι δική σας.