|

[How To] Μετάδοση Video μέσω Hasciicam

ASCII-tux-linux1
Θέλετε να ψαρώσετε τους φίλους σας, ή την απέναντι γκόμενα, ή είναι το Skype πολύ σύγχρονο για το γούστο σας; Ότι και να είναι αυτό, το Hasciicam θα σας μεταφέρει πίσω στις ένδοξες ηλεκτρονικές ημέρες του παρελθόντος, όπου μπορείτε να μεταδίδεται ζωντανά βίντεο σας σε ASCII art.

To Hasciicam είναι μια μικρή εφαρμογή γραμμής εντολών γραμμένο σε C. Aρχικά αναπτύχθηκε από τη Rastasoft ως μέρος του λειτουργικού συστήματος libre “dyne: bolic”, αλλά μπορούσε να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Linux ως αυτόνομο πρόγραμμα.

Απαιτήσεις

  • Σύστημα με GNU / Linux
  • ASCII Art Library (Aalib) εγκατεστημένο στο σύστημά σας, για να το εγκαταστήσετε κατεβάστε το από εδω και αφού το αποσυμπιέσετε δώστε

    cd aalib-1.4.0 
    sudo /configure --prefix=/usr && make

    sudo make install
    για περισσότερα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: INFO
  • Μια κάμερα
  • Ένας απομακρυσμένος διακομιστής FTP

Κατεβάστε το Hasciicam

Για Debian ή Ubuntu θα βρείτε το τελευταίο release στο APT.dyne.org

Βασική χρήση

Αν απλά θέλετε να δείτε τον εαυτό σας σε ASCII art ή να ελέγξετε την webcam σας, μπορείτε να εκτελέσετε το Hasciicam σε live mode. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη λειτουργία, γι ‘αυτό δεν απαιτεί να κάνετε κάτι παραπάνω παρά να τρέξετε από τη γραμμή εντολών του terminal το παρακάτω:


hasciicam
Και θα σας ανοίξει ενα παράθυρο που ονομάζεται “aa for X” έτσι ώστε να δείτε το Hasciicam εν δράση

hasciicam-0

Broadcast Live Video

Για να μεταδίδεται ζωντανά βίντεο, χρειάζεστε έναν προορισμό για να το στείλετε. Εδώ είναι που χρειάζεστε τον διακομιστή FTP .
Ο πρώτος διακόπτης (command-line switch) που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι o “-m“ (όπου m=mode). Τα τρία πιθανά modes είναι το LIVE (το οποίο χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο παράδειγμα), το HTML και το ΤΕΧΤ mode. Αν “παίξετε” μέσω FTP, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε το HTML είτε το TXT mode.

Εάν θέλετε να κάνετε την κλασσική εκπομπή video επιβάλλεται να κάνετε χρήση της εντολής hasciicam -m html καθώς διαφορετικά με την εντολή -m txt δεν θα έχετε ανανέωση των frames με αποτέλεσμα αυτός που μεταδίδεται να βλέπει από εσας μια στατική εικόνα.
Ο επόμενος διακόπτη -f είναι για να καθορίσετε το διακομιστή FTP και τα στοιχεία σύνδεσης αυτού και είναι υπό αυτή τη μορφή:


-f :user@host:/directory

Τέλος, πρέπει να δώσουμε Hasciicam ένα αρχείο εξόδου με ”-o“.

Η προεπιλογή είναι hasciicam.html, αλλά ίσως να θέλετε να το αλλάξετε αυτό σε index.html .

 Άρα για να μεταδώσετε ένα βίντεο σας σε έναν άλλον υπολογιστή του τοπικού δικτύου, το οποίο θα έχει όνομα index.html και θα αποθηκευθεί στο home directory του χρήστη θα δώσετε:
 
hasciicam -m html -f :mino@192.168.178.8:/ -o index.html

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια μέθοδο για να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα σας, και να δώσετε το index.html σε έναν
κατάλογο που ονομάζεται “hasciicam”:

hasciicam -m html -f :mino@osarena.net:/public_html/hasciicam/ -o index.html
Με την συγκεκριμένη εντολή, η webcam σας τίθεται άμεσα σε λειτουργία, και το Hasciicam θα σας ζητήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο FTP σας:
Από την στιγμή που θα δώσετε τους κωδικούς και πάτε μέσω του browser σας στον κατάλογο hasciicam της ιστοσελίδα σας θα δείτε ένα το video με την εικόνα σας με πράσινους χαρακτήρες σε μαύρο φόντο όπου η εικόνα του θα ανανεώνεται κάθε 15 δευτερόλεπτα.
hasciicam-1
Το μόνο πρόβλημα εκτός αυτής της μικρής καθυστέρησης είναι ότι η εικόνα πλατιάζει οριζοντίως. Ευτυχώς, το Hasciicam σας επιτρέπει να αλλάξετε τα rendering οptions για να έχετε καλύτερη εικόνα.

Rendering Options

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς (επιλέξτε έναν αριθμό μεταξύ 1 και 4):
-S 3
Αλλαγή γραμματοσειράς (δεν λειτουργεί πάντα):
-a Terminus
Αλλαγή του ρυθμού ανανέωσης σε δευτερόλεπτα (προεπιλογή είναι το 2):
-r 1
Ρύθμιση του χρώματος φόντου (σε δεκαεξαδική μορφή, χωρίς το# “):
-B FF0000
Ορισμός χρώματος παρασκηνίου:
-F 0000FF
Παρακάτω είναι η εντολή όπου έχω αλλάξει το μέγεθος της γραμματοσειράς για να διορθώσετε το πρόβλημα του πλατιάσματος της εικόνας, επίσης έχω αλλάξει τα χρώματα εκπομπής καθώς και το ρυθμό ανανέωσης ανά δευτερόλεπτο:


hasciicam -m html -f :ruji@mywebhostingcompany.com:/public_html/hasciicam/ -o index.html -B FF0000 -F 0000FF -S 4 -r 1

Το αποτέλεσμα της παραπάνω εντολής θα είναι κάπως έτσι:
hasciicam-1red

Για να σταματήσετε την εκπομπή του video σας με το Hasciicam, απλά πατήστε το πλήκτρο “Ctrl + C” στην κονσόλα σας έτρεξε την εντολή μέσα

Σημειώστε ότι η σελίδα HTML θα παραμείνει στον server σας, και θα συνεχίσει να προσπαθεί να συνδεθεί με εσάς.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τη σελίδα στον server σας, αλλά να σταματήσετε τις αιτήσεις σύνδεσης, αφαιρέστε από το index.html αυτή τη γραμμή :


"refresh" content="1" />

Συμπέρασμα

Το Hasciicam είναι απλά... ένα ωραίο παιχνίδι για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα που αναζητά και έχει συνηθίσει ο μέσος χρήστης καθώς η απουσία μετάδοσης ήχου το κάνει αποτρεπτικό προς εγκατάσταση.

Τέλος να αναφέρω ότι δεν παίζει σε όλα τα τελευταία distros καθώς υπάρχει θέμα ασυμβατότητας (Segmentation fault, core dumped)… όπως και να έχει όμως για την εμπειρία και μόνο αξίζει…

[via]