|

[How To] Αυτόματο Login σε Ubuntu μέσω USB

Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε αυτόματο login σε Ubuntu 12.10 με την χρήση USB flash drive. 

Θα χρειαστούμε το PAMUSB (Pluggable Authentication Modules USB) και ένα οποιοδήποτε USB storage είτε αυτό είναι ένα απλό USB memory stick, είτε ακόμα και η κάρτα μνήμης του κινητού μας. 

Αν επιλέξουμε την εγκατάσταση μέσω του USB flash drive, μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να εισάγουμε το password μας αυτόματα, καθώς η διαδικασία του Logon με το user name και το password μας γίνεται αυτόματα από την στιγμή που τοποθετήσουμε το USB drive και πατήσουμε Log In. 

Εγκατάσταση USB flash Drive για Login σε Ubuntu 12.10 

Βήμα 1ο. Κάνουμε εγκατάσταση του PAM USB από το αποθετήριο του ubuntu, εναλλακτικά δίνουμε μέσω termianl:
sudo apt-get install pamusb-tools libpam-usb
 


Βήμα 2ο. Εισάγουμε το usb flash drive και τρέχουμε την εντολή pamusb-conf με το όνομα της USB συσκευής μας. Μπορείτε να δώσετε όποιο όνομα επιθυμείτε, το όνομα στο παράδειγμά μας θα είναι “ubuntustick”
 
sudo pamusb-conf --add-device ubuntustick

Αποτέλεσμα αυτής της εντολής είναι να έχουμε ένα block XML κώδικα μέσα στο /etc/pamusb.conf configuration file που αφορά το USB Flash Drive μας.



Βήμα 3ο. Εισάγουμε το ubuntu username (Ο default user που κάνει login στο desktop μας) μέσα στο PAM configuration, αν έχουμε περισσότερους από έναν χρήστες τους προσθέτουμε αντίστοιχα.
 
sudo pamusb-conf --add-user codestream
 


Βήμα 4ο. Κάνουμε Edit το /etc/pam.d/common-auth configuration file για να προσθέσουμε στο pam_usb τα της αυθεντικοποίησης.

sudo gedit /etc/pam.d/common-auth

και προσθέτουμε την γραμμή : auth sufficient pam_usb.so auth [success=1 
default=ignore] pam_unix.so nullok_secure try_first_pass save and exit



Βήμα 5ο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε login με την παρακάτω εντολή, στο παράδειγμά μας το username είναι “codestream
su codestream
 
Όπου και θα πρέπει να πάρουμε ως μήνυμα το παρακάτω:  
* pam_usb v0.5.0 * Authentication request for user "codestream" (su)
* Device "ubuntustick" is connected (good).

* Performing one time pad verification...

* Regenerating new pads... * Access granted.

   

Αυτό ήταν από εδώ και πέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το USB Flash Disk για log in σε ubuntu χωρίς την χρήση password !  

Σημειώνεται ότι το παραπάνω tutorial μπορεί να εφαρμοσθεί εκτός από το ubuntu 12.10 σε Ubuntu 12.04, linux mint 13 αλλά και σε όλες τις ubuntu based διανομές εκδόσεων 12.04/12.10.