|

Scanner πουλήθηκε με τον Conficker



Η γερμανική εταιρεία Τchibo, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, διέθεσε προς πώληση ένα ειδικό scanner για ψηφιοποίηση διαφανειών και φωτογραφικών αρνητικών με τον  ιό Win32/Conficker B.

Η συσκευή παράγεται από τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών Hama και η τιμή της αγγίζει τα 60 ευρώ.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε η εταιρεία στους αγοραστές, καθώς και σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην ιστοσελίδα της, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ευπάθειας στις συσκευές.

Οι πληγείσες συσκευές πωλούνταν αποκλειστικά μέσω της εταιρείας Tchibo και είχαν μολυνθεί με τον ιό Win32/Conficker B, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Σήμερα, τα λογισμικά Antivirus ανιχνεύουν τον συγκεκριμένο τύπο malware με εξαιρετική ευκολία.
Ο ιός δρα μέσω των αρχείων DCIM.exe και autorun.inf. Όταν το αρχείο DCIM.exe εκτελεστεί, το malware διαδίδεται σε συσκευές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Το αρχείο autorun δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, καθώς η Microsoft είχε προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των Windows για την αντιμετώπιση της αρχικής έκδοσης του Conficker.

Η εταιρεία Tchibo αποζημιώνει τους πελάτες για τις συσκευές, οι οποίες όπως δηλώνει μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αφού απομακρυνθεί ο ιός με σύγχρονο λογισμικό Antivirus.