|

Έφτασε το τέλος των HTC Custom ROMs(;)

HTC-War

Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει στο χώρο των Android Custom ROMs το κλείσιμο ιστοσελίδας εύρεσης HTC Cooking ROMs.

Οι απανταχού Cookers (αυτοί που “μαγειρεύουν” τις ROM) έχουν θορυβηθεί από το όλο θέμα και μαζί τους τα εκατομμύρια όλων αυτών που αναζητούν κάτι διαφορετικό για την HTC συσκευή τους.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στο πως έκλεισε το HTCruu.com αυτό λίγο πολύ το αναφέραμε και σε προηγούμενο post.

Αυτό που θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες είναι το γιατί η HTC ξεκινά τώρα ένα πόλεμο με την κοινότητα των ROM Cookers, και κατά πόσο τελικά θέλει να τον ξεκινήσει.

Καταρχάς πρέπει να επισημάνω ότι η HTC είναι εντός των νόμιμων δικαιωμάτων της να πατάξει τη διανομή της οποιαδήποτε Sense-ROM, επειδή το Sense είναι ένα ιδιόκτητο skin και τόσο οι Android developers όσο και oι ROM cookers δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα ούτε να το τροποποιούν ούτε να αναδιανέμουν εφαρμογές ή ROMs που βασίζονται σε αυτό.

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακά φιλική προς την ανάπτυξη custom ROMs ή την τουλάχιστον ανεκτική πολίτικη της HTC όλα αυτά τα χρόνια, που κακά τα ψέμματα την βοήθησε μέγιστα στο να αναρριχηθεί στην κορυφή των κατασκευαστών smartphones.

Με αυτό τον τρόπο η HTC κατόρθωσε από το 2005 να προσελκύσει τους “ψαγμένους” χρήστες τόσο με τις πρώτες συσκευές της με Windows Mobile (P3300, P3600, TyTN κ.α) όσο και μετέπειτα με την έλευση του Android.
Κατά διαστήματα βέβαια τράβαγε το αυτί της κοινότητας, βάζοντας μικρο-εμπόδια αλλά ποτέ δεν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο ενώ μπορούσε και είχε το κάθε δικαίωμα.

Αν όμως δούμε το όλο θέμα ξεκάθαρα, δεν νομίζω ότι η HTC κόπτεται και τόσο για την τροποποίηση του Sense και των υπό δημιουργία ROM, αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι η παράνομη διανομή του firmware της, ιδιαίτερα δε το κομμάτι εκείνο που είναι υπό δοκιμή (pre-release test builds) και που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Βλέπετε, δεν είναι και λίγο πριν από την επίσημη διάθεση ενός firmware αυτό να δίνεται προς τα έξω υπό την οποιαδήποτε μορφή, έτσι δυστυχώς το HTCruu.com έπεσε θύμα της ημιμάθειας του εν λόγου δικηγόρου καθώς οι custom roms που έδινε προς διάθεση είχαν ονομασίες που παρέπεμπαν σε κάτι τέτοιο (“Vivow”, “Supersonic” κ.α), ασχέτως αν τελικά αυτές δεν ήταν σε καμία περίπτωση pre-release versions.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να ήταν ένα έμμεσο μήνυμα της HTC προς την κοινότητα των ROM Cookers έτσι ώστε να γίνουν πιο προσεκτικοί μη θέλοντας όμως να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους.

Το παραπάνω γεγονός μπορεί να εξηγεί και το γιατί “κατέβηκε” το συγκεκριμένο site -εύκολος στόχος- και όχι κάποιο άλλο όπως το forum των XDA Developers, όπου και γίνεται η πρωτογενής ανάπτυξη των εκάστοτε ROMs με την οποιαδήποτε κωδική ονομασία. ;)

[via]