|

AAPA: Χαιρετίζει τις ποινές για παράνομη θέαση Nova



Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA):

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με δύο νέες αποφάσεις κήρυξε ένοχους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι διαμοίραζαν παρανόμως σε τρίτους χρήστες-πελάτες (card-sharing), μέσω του διαδικτύου, τα κλειδιά αποκωδικοποίησης συνδρομητικών προγραμμάτων της «NOVA», χωρίς την καταβολή της προβλεπόμενης νόμιμης συνδρομής, με τη χρήση παράνομα προσαρμοσμένων αποκωδικοποιητών. Με την επιβολή βαρύτατων ποινών που έφτασαν μέχρι και την 9ετή κάθειρξη, οι αποφάσεις αυτές παγιώνουν την πειρατεία ως κακουργηματική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με πρόσφατες αποφάσεις του σε συνέχεια σχετικών μηνύσεων που υποβλήθηκαν από το μέλος της AAPA (Audiovisual Anti-Piracy Alliance), Multichoice Ελλάς Α.Ε.Ε., κήρυξε ενόχους δύο κατηγορούμενους, για τις –τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση- πράξεις της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της κακουργηματικής απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή και της πλημμεληματικής παράβασης του ΠΔ 343/2002 για τη νομική προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Το Δικαστήριο, στη μία περίπτωση, κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο για τις πράξεις της κακουργηματικής απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993 και της πλημμεληματικής παράβασης του ΠΔ 343/2002, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών και χρηματική ποινή 32.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Δικαστήριο κήρυξε τον κατηγορούμενο ένοχο για την πράξη της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, με αναστολή, αναγνωρίζοντας στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του Ελληνικού δικαστηρίου, η Γενική Διευθύντρια της AAPA, Sheila Cassells, δήλωσε ότι «αυτές είναι πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου θα αντιμετωπίζεται ως σοβαρή κακουργηματική πράξη στην Ελλάδα και θα επισύρει πιθανή ποινή κάθειρξης και σημαντικές χρηματικές ποινές. Εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις πειρατείας στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σοβαρότητα με την οποία τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την πειρατεία».

Η ΑΑPA αντιπροσωπεύει εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών προστατευμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου, με την τεχνολογία ασφαλείας για τις εν λόγω υπηρεσίες και με την κατασκευή προϊόντων που διευκολύνουν την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών. Η αποστολή της ΑΑPA είναι να καταστήσει δυνατή την καταπολέμηση της πειρατείας όπου αυτή συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη, προώθηση, διανομή, εφαρμογή ή χρήση τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση προστατευμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου, με συντονισμένες υπηρεσίες πληροφοριών και ενέργειες που υποστηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και την εφαρμογή της.