|

Stallman: Το Ubuntu είναι Spyware










Όταν μιλάει ο Richard Stallman, δημιουργός του GNU Project και ιδρυτής του Free Software Foundation, όλοι στέκονται προσοχή.... ειδικά όταν δηλώνει ευθαρσώς ότι το Ubuntu είναι Spyware.

To κύριο πρόβλημα του Stallman με το Ubuntu είναι ότι από την έκδοση 12.10 το λειτουργικό σύστημα εμφανίζει διαφημίσεις στο Unity Dash, τον βασικό διαχειριστή αρχείων (file manager) της desktop έκδοσης του Ubuntu.

Συγκεκριμένα όταν γίνεται αναζήτηση στο Dash για αρχεία και εφαρμογές, εμφανίζονται προτάσεις αγοράς από το Amazon. Και όταν κάποιος χρήστης αγοράσει κάποιο από τα προτεινόμενα προϊόντα από το Amazon, ένα ποσοστό αποδίδεται στην Canonical. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή δεδομένων στην Canonical από το λειτουργικό σύστημα, γεγονός το οποίο ο Stallman θεωρεί κατασκοπεία.

O Jono Bacon, διευθυντής της κοινότητας του Ubuntu, απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι ο Stallman διαδίδει φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία, γνωστότερο και ως FUD (fear, uncertainty and doubt).

Μετά τα παραπάνω ένας άτυπος πόλεμος έχει αρχίσει στον ανοικτή κοινότητα καθώς αρκετά fanboys κονταροχτυπιούνται  για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, γιατί  ναι μεν ο Γκουρού Stallman έχει απόλυτο δίκιο που τα χώνει στην Cannonical, για τον τρόπο διαχείρισης του Unity, αλλά αν δεν ήταν το Ubuntu ο κόσμος του Linux θα ήταν κατά πολύ φτωχότερος .

Γνώμη μας... όποιος δεν επιθυμεί την φιλοσοφία του Unity ας δοκιμάσει το ταχύτατο Linux Mint, εναλλακτικά δεν έχει παρά να διαλέξει ένα από τα δεκάδες Linux Distros που κυκλοφορούν.

[via]